Betlehemmel bekopogtatva

Betlehemmel bekopogtatva

   

Írta és fényképezte: Martinek Imre
 

Kányádi Sándor: Isten háta mögött

üres az istálló s a jászol
idén se lesz nálunk karácsony
hiába vártok
nem jönnek a három királyok

sok dolga van a teremtőnek
mindenkivel ő sem törődhet
messzi a csillag
mindenüvé nem világíthat

megértjük persze mit tehetnénk
de olyan sötétek az esték
s a szeretetnek
hiánya nagyon dideregtet

előrelátó vagy de mégis
nézz uram a hátad mögé is
ott is lakoznak
s örülnének a mosolyodnak

Bajsa és Kúla, majd pedig a szerémségi Maradék közössége után Hertelendyfalvára is bekopogtatott az ötnapos délvidéki körútját járó budapesti Kaláka. Tették ezt Advent idejében, álom havának tizenegyedik napján. A Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesületben.

Jöttek és varázslatot teremtettek. Maradandót. Élményszerűt. És megismételhetetlent. Egyaránt szólítva meg aprócskákat és nagyokat, gyermekeket s ifjakat. No, meg a nálu(n)knál idősebbeket. Ötven esztendőnek múlásával is. Merthogy szeretettel és elhivatással végzett szolgálatának pont ennyire kerek évfordulóját ünnepli az idén a világhírű Kossuth- (2000), Prima Primissima- (2004) és Magyar Örökség-díjas (2014) együttes.

„Szabad-e bejönni ide betlehemmel?“ - 1987 óta évről-évre visszatérő, élő hagyományt teremtett karácsonyi „kalákás“ hangversenyek kerettörténete ez a betlehemes játék. Magyar és más nemzetiségű karácsonyi népdalokat, régi egyházi énekeket és az együttes által megzenésített, egyedi hangszerelésben előadott verseket is felhelyezve melléje. Ama gazdag szellemi terítékre, melyről –egyik legkedvesebb költőjük, Kányádi Sándor szavaival élve, az Isten háta mögötti külhoni (szórvány)vidékek lakói is részesülhetnek. Az Óperencián innen s túl.

A Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság támogatásával, illetve a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében megvalósuló, december 14-én záruló idei vajdasági koncertsorozat további állomáshelyei Belgrád, Nagybecskerek, Bácsföldvár, Péterréve, Törökfalu, Kispiac, Hajdújárás, Palics és Szabadka.

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Riport rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Betlehemmel bekopogtatva
Riport
Betlehemmel bekopogtatva
Riport
Facebook

Támogatóink