home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Betlehemi Békeláng a Városházán
2021.12.16.
LXXVI. évf. 50. szám
Betlehemi Békeláng a Városházán

Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke ma a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség küldöttségét fogadta, akik elhozták a Városházára a Betlehemi Békelángot.

A Betlehemi Békelángot, az összetartozás, a biztonság, a kölcsönös bizalom és szeretet jelképét, az utóbbi öt évben több vajdasági magyar intézménybe és templomba is elvitték, most először pedig a szabadkai Városházára is.

A láng története a XI. századig nyúlik vissza. II. Orbán pápa felhívására Firenzéből fiatal lovagok csoportja Jeruzsálembe ment, hogy meghozza a reményt jelképező békelángot a város lakosainak.

A láng hagyományát 1986-ban elevenítették fel. Ausztriából mentek el újra érte.  Három évvel később a hagyományt a cserkészek folytatták, akik azóta az egész világot bejárják vele. Bécsből indulnak Jézus születésének helyszínére, rendszerint egy-egy gyermeket kísérve, hogy a jászol helyén épült templomban, a Születés Bazilikában található örökmécsesből lángot vegyenek, amit aztán lámpásba zárva, repülővel hoznak Bécsbe, ahol az egyes országok, nemzetek cserkészküldöttségei nagyszabású ünnepség keretében veszik át.

Dr. Pásztor Bálint örömét fejezte ki, hogy ezt a szép hagyományt a vajdasági cserkészek is nagy lelkesedéssel ápolják, hiszen „A gyertyával gyertyát gyújtva továbbított láng arra hívja fel a figyelmet, hogy a békességet és szeretetet ugyanígy kell továbbítani embertől emberig” – mondta a képviselő-testület elnöke.

A lángot a cserkészek a Városházáról tovább viszik és adják kézről-kézre, hogy eljusson még számos vajdasági településre és karácsonyig folyamatosan égjen tovább.

a Képviselő-testületi Ügyek Szolgálata

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..