Betlehemes találkozások a Dél-Bánságban
Martinek Imre
2014.12.31.
LXIX. évf. 53. szám
Betlehemes találkozások a Dél-Bánságban

December hó huszadik napján tartották meg Versecen a dél-bánsági régió betlehemes játékait és karácsonyi szokásait éltető magyar egyesületek tizennyolcadik találkozóját.Nyolc település tizenkét nívós műsorszámba fűzött álma öltött testet a parányi színpadon. Sajátos bizonyítékként ország és világ előtt, hogy a rájuk bízott szellemi és kulturális örökség aranydukátját a jelenkor minden megkísértése ellenére sem váltották fel aprópénzre. Az eseménynek sajnos lényegesen kevesebb fellépője volt, mint hét esztendővel korábban. A város maroknyi magyarságának kultúrfelelősei akkortájt, vagyis 2007-ben vállalták magukra először e téli dél-bánáti szemle megszervezését.

Pancsova, Versec, Ürményháza, Sándoregyháza, Hertelendyfalva, Udvarszállás, Torontálvásárhely és Székelykeve hagyományőrzőinek és lelkes amatőrjeinek az idén a verseci magyar kultúregyesület kicsiny fészkecskéje adott befogadó helyszínt. Ezáltal is kifejezésre juttatva az adventi időszak „íratlan parancsait”: a belső elcsendesedést, illetve az év közben méltatlanul elhanyagolt családiasságnak és az együvé tartozásnak újrafelfedezését, erősítését.

A csaknem száznyolcvan percbe sűrített betlehemes találkozó nyitójelenetére s a felzúgó harangszóra elsőként a Dél Pacsirtái gyermekkórus felelt Györfi Sándor zenetanár vezénylete alatt. Utána Vitt Sándor, a verseci Petőfi Sándor Kultúregyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, soraikban az egyesület volt elnökségének képviselőivel, a romániai Resiczabánya kultúrdelegációjával, ft. Halász Béla püspök úrral, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház püspökével, valamint Erdőháti Melindával, a budapesti Nemzetpolitikai Államtitkárság képviselőjével. Ünnepi beszédében Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke e dél-bánsági mozgalom megálmodóit és éltetőit is méltatta. A tizenkilencedik évébe lépő rendezvényt alkalmi gondolatok kíséretében végül ft. Erős Mihály verseci esperesplébános nyitotta meg. A moderátori szerepet Virág Bene Klára vállalta magára. A verseci művelődési egyesület fiatal és lendületes, udvarszállási származású titkár asszonya, akinek nevéhez — mint az a műsor pörgése közben kiderült — újabban szülőfaluja gyermekeinek anyanyelvi és hagyományápoló felkarolása is fűződik. A délkeleti Bánság viharsarkában rekedt falucska kallódni tetsző idősebb fiataljait — egy betlehemes játék erejéig — Horváth István gyűjtötte egybe. Mint ismeretes, a legutóbbi regisztrációs időszakban az udvarszállási Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület hivatalosan nem tudta bejegyeztetni működését. Pontosabban ő sem. Erre a sorsra jutott ugyanis a fehértemplomi magyar kultúrkör is. Az előbbit a szűkös anyagiak kényszerítették erre a lépésre, míg az utóbbiak esetében a munkát vállaló emberek is elfogytak...A házigazda Versec színeit a betlehemes és az anyanyelvápoló csoport, illetve a kórus képviselte — Lantos Ilona, Bene Anna, illetve Kiss Nenád felkészítésében. Összhangban a régió eleve gazdag kulturális diverzitásával, az idei találkozó végre ismét több lett, mint a közismert betlehemi történet elcsépelt újra- és újramesélése!

Joó Gyülvész Margit vezetésével a székelykevei Petőfi Sándor Művelődési Egyesület hagyományőrző csoportja például a lucázás mozzanatait elevenítette fel, a torontálvásárhelyi József Attila Művelődési Otthon színtársulata pedig a kecskézés élményeit vitte színre Bakator János rendezésében.

A hertelendyfalvi gyermëkëcskék a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület és a Hertelendyfalvi református egyházközség színeit képviselve mutatták be néhai falujok karácsonyi népszokásait. Gazdagon átszőve még a bukovinai őshazában fakadt rigmusokkal, a hangszerkísérettel erősített dallamos díszítőelemekkel. A csapattal Nemcsek Klaudia, Lőcsei Márta, Nagy Mónika, Varga József és Kiss Samu foglalkozott. Újult erővel tértek vissza e mozgalomhoz az ürményházi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület felnőtt korosztályú betlehemezői, Virág József szakmai vezetése alatt. A vegyes korosztályú sándoregyházi csoport ezúttal is a helyi Bonnáz Sándor Magyar Művelődési Egyesület kórusából és a Moša Pijade Általános Iskola anyanyelvápolós diákjaiból állt össze. Munkájukat Almási Júlia tanárnő koordinálta. A fellépői sort a székelykevei Szalmaszál Művelődési Egyesület hagyományőrző csoportja zárta. Az ugyancsak vegyes korosztályú társulat felkészítését Szatmári Ilona és Antal Anna vállalta.

 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..