home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Betiltották, bojkottálják, mások alig várják
(Forrás: life.hu; hvg.hu, libri.hu)
2015.02.11.
LXX. évf. 6. szám
Betiltották, bojkottálják, mások alig várják

Hatalmas várakozás előzi meg E. L. James könyvének, A szürke ötven árnyalata című erotikus regénynek a filmadaptációját, melynek bemutatását a forgalmazó Bálint-napra időzítette. Nem véletlenül: a film alkotói hangsúlyozzák, hogy igazából romantikus szerelmi történetről van szó, melyben a főhősök egy kicsit kijjebb tolják a szexuális kísérletezés határait.

Talán éppen ezek a határok, illetve átlépésük miatt veszi körül nagy felhajtás az alkotást: a világpremierhez közeledve egyre több a negatív előjelű hír. Malajziában például betiltották a filmet, az ottani cenzorok szerint az alkotás szadista, és inkább pornóra emlékeztet. Az ellenőrzőhivatal képviselője szerint a döntőbizottságnak főleg azok a szexjelenetek nem tetszettek, amelyekben a női főszereplőt az ágyhoz kötözik.

Eközben az USA-ban egészen másképpen akarják megakadályozni, hogy a film eljusson a nézőkhöz. Ott egy civil kezdeményezés kéri az embereket: ahelyett, hogy mozijegyet vennének, az összeget inkább a családon belüli erőszak áldozatainak megsegítésére költsék. Az akciónak több mint 4600 követője van a legnépszerűbb közösségi oldalon.

A bojkottra szólítók szerint az amerikai párok nagyjából ötven dollárt költenének el a mozijegyekre, pop-cornra, italra és bébiszitterre, erre az összegre azonban Hollywoodnak nincs szüksége. A családon belüli erőszak áldozatainak viszont annál inkább — olvasható a kampány leírásában.

2015 egyik legjobban várt filmje — melynek első képkockái már megjelentek a világhálón — február 12-étől lesz látható a magyarországi mozikban. Az erotikus regénytrilógiából készült alkotás hősnőjének, Anastasia Steele-nek a bőrébe Dakota Johnson, Melanie Griffith és Don Jonhson egykori színészházaspár lánya bújt. Magyar hangja szintén művészcsemete: Földes Tamás színész és Tucsek Edit balettművész lánya, Földes Eszter, aki ráadásul a könyvet nem olvasók nem túl népes táborát erősíti. „Tisztában voltam a történettel, noha az éppen felkapott regények általában nem érdekelnek, más típusú könyveket olvasok. A barátnőim viszont szinte mindnyájan elolvasták, ezért én is ismerem minden részletét” — nyilatkozta.

A magyar színésznőnek ezzel az „előélettel” kellett az igencsak szexepiles szereplő bőrébe bújnia.

„A szinkronrendező dramaturgiailag felvázolta a történetet, ismertette egy-egy szereplő legjellemzőbb tulajdonságait, megnéztük a színésznő arcát, hogy milyen stílusban beszél. Elmondhatom, hogy ezt a filmet nem olyan volt szinkronizálni, mint egy pornófilmet, igaz, olyat még nem csináltam. A szexjelenetek a könyvhöz képest finomabbak. A film inkább a szereplők lelkével foglalkozik. Éppen ezért nem kellett sokat nyögni, ennél többre számítottam. A hév sem ragadott magával az átlagosnál több pikáns jelenet miatt. De ha valaki megnézi az egész filmet, és nem csak a jelenetekkel foglalkozik, valószínűleg hatni fog rá a felfokozott testiség” — mondta a színésznő.

E. L. James

A szürke ötven árnyalata

Amikor Anastasia Steele, az irodalom szakos egyetemi hallgató interjút készít Christian Greyjel, az ifjú vállalkozóval, akkor egy gyönyörű, okos és ijesztő férfival találja magát szemben. A nem ebben a világban élő és ártatlan Ana megretten, amikor ráébred, hogy akarja ezt a férfit, és annak rejtélyes tartózkodása ellenére kétségbeesetten próbál közelebb kerülni hozzá. Grey, aki képtelen ellenállni Ana szelíd szépségének, eszének és független szellemének, elismeri, hogy ő is akarja a lányt — de a saját feltételei szerint.

Ana, akit egyszerre ijeszt és izgat Grey szokatlan szexuális ízlése, habozik. Greyt minden sikere — multinacionális vállalkozásai, hatalmas vagyona, szerető családja — ellenére démonok gyötrik. Amikor a pár vakmerő, szenvedélyes viszonyba kezd, Ana fölfedezi Grey titkait és a saját sötét vágyait.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..