Betelt a pohár?

Betelt a pohár?

Ismét egyre aggasztóbb méreteket ölt térségünkben az illegális migráció. Szabadka emiatt az elmúlt napokban újfent bekerült a világsajtóba.

Több száz illegális bevándorló miatt csütörtökön le kellett zárni a Kelebia és Tompa közti határátkelőt. Szervezett akció keretében érkeztek a migránsok tiltakozni, hogy engedjék őket tovább Nyugat-Európába. Teljesen egyértelmű volt, hogy nem nyitják meg előttük a magyar határt, az viszont már egy másik kérdés, hogy a szerb hatóságok miért engedték őket feltartóztatás nélkül a két határ közötti területre. A nemzetközi civil szervezetek által segített és felbujtott migránsokat végül a szerb rendőrség hajnalban buszokra ültette, és elszállította egy befogadóközpontba. A hírek szerint Preševóba, tehát az észak-macedón határig. Ezekben a központokban kapnak ételt-italt, meleg ruhát és orvosi ellátást is, de nincsenek maradásra kötelezve, így másnap ismét csoportokba verődve célozhatják meg a szerb—magyar határt.

A kelebiai határon történt incidens során a szerb védelmi miniszter is megjelent, aki szerint 6000-re tehető az illegális bevándorlók száma az országban. Mivel szabadon járhatnak-kelhetnek, növekszik a migránsbűnözés is. A hideg elől menekülve házakba törnek be, és nem csupán az elhagyatottakba. Áram kell nekik, és melegedni szeretnének. Abból raknak tüzet, amit találnak, a szobák közepén gyújtott tűz pedig nem egy esetben oda vezetett, hogy teljesen leégett a birtokukba vett épület. A helyi lakosok félnek, tehetetlennek, kiszolgáltatottnak érzik magukat. És fel vannak háborodva, hiszen a messziről érkezett idegenekre mintha nem vonatkoznának a jogszabályok. Személyi okmányaik nincsenek, és szinte bármit megtehetnek következmények nélkül. A polgároknak ebből elegük is lett, a közösségi hálókon csoportok alakulnak, ahol a helyiek folyamatosan tájékoztatják egymást a migránsok vonulásáról. Persze a migránsbűnözésről szóló híreket is megosztják. Nem csak a környékünkről, a nagyvilágból is.

Az egyik ilyen szabadkai csoport tagjainak száma néhány nap alatt több mint háromezerre nőtt. Nem kell csodálkozni, hogy eluralkodott a lincshangulat, attól azonban már tartani kellene, hogy az önszerveződések következtében erőszakos cselekedetek is történhetnek. A gondot magasabb szinteken kellene orvosolni. A szóban forgó internetes csoport, a kialakult helyzet ellen tiltakozva, február utolsó napjára egy békés felvonulást szervez Szabadka központjában. Kérdés, hogy ez milyen visszhangra talál az illetékesek körében. Mindenesetre hamarosan választások is lesznek, meglátjuk, hogy vajon mely politikai tömörülés tűzi majd zászlajára a kialakult probléma megoldását.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Heti Jegyzet rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Betelt a pohár?
Heti Jegyzet
Betelt a pohár?
Heti Jegyzet
  • Tóth Lívia
  • 2020.04.01.
  • LXXV. évfolyam 14. szám
Facebook

Támogatóink