home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Betegközpontú alapellátás
KESZEG Szabolcs
2015.01.06.
LXX. évf. 1. szám
Betegközpontú alapellátás

A zombori egészségház modelljére az Egészségügyi Világszervezet is felfigyelt — Úri Emesével, a zombori egészségház igazgatónőjével arról beszélgettem, mire van szükség egy jól működő egészségházhoz, milyen anyagi forrásokat tudnak használni, és milyen újításokra került sor a közelmúltban.



— Két éve vezetem az egészségházat. Az alapötletem az volt, hogy három célt érjünk el: a szolgáltatás színvonalának a növelését, hogy a lakosság meg legyen elégedve, és hogy a dolgozók véleménye is jó legyen. Mivel jómagam is általános szakorvos vagyok, a személyes tapasztalatom is segített benne, hogy felállítsam a prioritásokat. Az első célom a várakozási idő csökkentése volt, és elértük, hogy ez egy hétnél nem lehet több. A bejelentkezés a vizsgálatra telefonon történik, a beutalókat és a vényeket a beteg a megadott időpontban felveheti. Csak akkor kell egy kicsit többet várni, amikor egy orvosunk helyettesít egy vagy két kollégát, vagy az ünnepek előtt, amikor mindenki raktározni szeretne gyógyszerekből, illetve újév után, amikor a fogadalmak és az elhatározások miatt sokkal többen akarnak részt venni a vizsgálatokon.

Lényeges a kommunikáció emberségessé tétele, hogy a nővér és az orvos legyen megértő, hogy kedvesség, odafigyelés, türelem vegye körül a beteget. A közösség fele Zomborban él, a másik fele a környező falvakban. Minden településen van orvos legalább a délelőtti órákra, csupán egy helységben van hetente két rendelés. Szeretnénk megszüntetni az előítéleteket, mert ha a lakosok meg vannak elégedve a szolgáltatás minőségével, az a szakembereknek is jó. Aki jól és lelkiismeretesen dolgozik, annak a teljesítményét ki kell emelni, amit az osztályvezetőkkel együtt teszünk. A pénzen kívül az elismerésnek van a legnagyobb motivációs ereje.

A másik módszer a szakmai továbbképzés lehetősége. Két kolleginát küldtem ultrahangos továbbképzésre, három orvos és három nővér volt Triesztben szakmai szemináriumon, amit részben az egészségház finanszírozott. Ezzel azt értük el, hogy a diagnosztikát behoztuk az alapellátásba, a helyszínen próbálunk minél többet megtenni. Így például az ultrahangos vizsgálatok számában háromszáz százalékos növekedését értünk el, végzünk doppleres érvizsgálatot, pajzsmirigyvizsgálatot, kismamák vizsgálatát, tervben van a csecsemők fejultrahang- és a babák csípővizsgálatának a bevezetése is. A fogászati rendelőket is központosítottuk, hogy a szakorvosok mindenki számára elérhetőek legyenek. Itt, helyben szeretnénk megoldani minél több vizsgálatot, sokszor a zombori általános kórház beleegyezésével innen tudjuk továbbküldeni a klinikákra a beteget, így egy lépéssel rövidül az út a szakszerű ellátásig. Így járunk el a szívinfarktusban szenvedő személyekkel, akiket közvetlenül a kamanci (Sremska Kamenica-i) szívgyógyászati klinikára viszünk, ezáltal nagyobb a gyógyulási lehetőség számukra. Természetesen az alapellátást megkapják nálunk, ami akár életet is menthet. Mivel a zombori község az útviszonyok miatt el van szigetelve az újvidéki és a belgrádi klinikáktól, ez még inkább növeli a mentőosztály teljesítményének jelentőségét. Próbáljuk jól felszerelni a falusi ambulanciákat, jó kapcsolatot ápolni a társintézményekkel, tehát a betegközpontú működés az irányvonalunk, ezt tartjuk fontosnak.



Az Egészségügyi Világszervezet Triesztben A mentális egészség és a teljes élet címmel nemzetközi pszichiátriai kongresszust tartott, melyen részt vettünk. A zombori betegközpontú modellt mutattuk be, mely nagy elismerésben részesült, mivel gazdaságos és világszerte kivitelezhető. Egy minden betegség esetén alkalmazható ellátási módszerről van szó, mely a betegnek is jó, és kevesebbe is kerül. Ha például egy enyhe depresszióban szenvedő, ezzel a betegséggel együtt élő páciens jó diagnózist kap a falusi orvosától, akkor leegyszerűsödik a kezelése. Ha az orvos támogatásra szorul, akkor felhívja a pszichiátert, aki telefonon segít a beteg kezelésének átszervezésében, és akkor a beteg vagy bemegy a szakintézménybe, vagy megkapva a terápiáját teljes értékű életet tud élni otthon, a családja körében. Ha viszont rossz szociális körülmények között vagy egyedül él, a szociális központ segítségét kérjük. Ezzel a példával vázoltuk a kongresszuson az úgynevezett zombori modellt. Fontos kiemelni, hogy ez más orvosi területeken is alkalmazható, például daganatos, megbénult, szélütött betegeknél. Jó lenne, ha ez a modell a mindennapi gyakorlatban is megjelenne.

Az általános orvosok képzéséhez és a gépkocsik vásárlásához szükséges eszközökre EU-s és IPA-projektumokon pályáztunk. Célunk, hogy ezzel, valamint a megszerzett tudás és képességek alkalmazásával betegközpontúvá tegyük az alapellátást, hogy a kezelést emberséges környezetben, akár otthon is végezhessük, megerősítve a családot, együttműködve a szociális központtal és a kórházzal, tehát hogy a szolgáltatást „kivigyük” a beteghez. Az Egészségügyi Világszervezet képviselői dicséretben részesítették a zombori modell alapötletét, és úgy látták, hogy ez járható út lehet a fejlett és a fejletlen országokban egyaránt.

Azt még fontosnak tartom elmondani, hogy a nemzeti végbélrákszűrési program sikeres, a jelentkezés már 30 százalékos. Ezt a nagy projektumot szinte kizárólag saját forrásból valósítjuk meg, azzal a változtatással, hogy minden faluba kimegyünk, kampányolunk, hogy az emberek jelentkezzenek a szűrésre. Ha baj van, azonnal megszervezzük a beteg további kivizsgálását, kezelését.

Noha a gazdasági helyzet nehéz, mégis érzékelhető némi fejlődés. Az idei évet is veszteség nélkül fogjuk zárni. A tavalyi esztendőnek köszönhetően a zombori egészségház a sikeres cégek listájára került, amire külön büszke vagyok. Az idén az egészségügyi minisztériumtól mentőautót kaptunk, a tartománytól pedig egy defibrillátort. A bécsi városi mentőszolgálat két mentőautót és egy hipotermiás készletet adományozott — ez egy teljesen új módszer, mellyel a szélütött, sokkos állapotban levő beteg testének lehűtésével jobb az esély a túlélésre. Zombor is támogat bennünket, illetve a falvakban dolgozó orvosokat is, az ultrahangkészülékünket is a községtől kaptuk. Remélem, a jövő évünk is ilyen sikeres lesz, és tovább tudjuk majd fejleszteni a betegközpontú, színvonalas alapellátást az egész község területén — nyilatkozta Úri Emese, a zombori egészségház igazgatónője.  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..