home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Beszivárog a K-pop?
Zvekán Péter
2019.04.24.
LXXIV. évf. 16. szám
Beszivárog a K-pop?

Érdekes megfigyelni, hogy az évek alatt hogyan változik a zene világa, avagy milyen új hatások érik.

Néhány esztendeje még arról számoltam be, hogy a jövőben minden ötödik dal spanyol beütésű lesz — nos, ez meg is történt. Jelenleg a rádiók tömegével játszanak felvételeket J Balvintól, Malumától, Daddy Yankeetől, Pitbulltól, és még sorolhatnám. Az utóbb időben viszont az európai és az amerikai piacra, úgy tűnik, szép lassan beszivárog egy-egy K-pop előadó is. Hogyan is történt ez?

 

Psy

Az első ilyen világot megőrjítő koreai előadó Psy volt, a Gangnam Style című slágerével. Ez a szerzemény szinte minden rekordot megdöntött. Ez volt a többi közt az első olyan zenei klip, amelyet több mint 2 milliárdan tekintettek meg a YouTube-on. Ez pedig annyira sok volt, hogy a zenemegosztó portált egy pillanatban újra kellett programozni, mert nem tudott mit kezdeni a rengeteg számmal. Persze ez az adat azóta csak még durvább lett, jelenleg valamivel több mint 3,3 milliárd megtekintésnél tart.
 



 

De mi is az a K-pop?

Maga az elnevezés egyszerű, a koreai popzenére utal, mely egy teljesen specifikus világ. A II. világháború után Dél-Koreában egyre erőteljesebbé vált az amerikai kultúra befolyása. Végig lehetett náluk követni például a hippikorszak, valamint a ’80-as évek balladáinak hatását. Az igazi változás viszont 1992-ben érkezett el a Seo Taiji and Boys nevű együttes megalakulásával, mely új alapokra helyezte a koreai popzenét. Ennek a zenekarnak a tagjai alkották meg az első igazán mainstream hangzást.

A K-pop stílust egyértelműen a fiú- és a lánycsapatok uralják. Olyanok, mint a Big Bang, a Beast, a Super Junior, a SHINee, a BTS, a 2NE1, a Wonder Girls vagy a Girls’ Generation, illetve ugyanide tartozik a fentebb már említett Psy is. Persze sokan kritizálják ezt a stílust azért, mert szövegeiben felszínes, dallamaiban pedig könnyen felejthető, de gondoljunk csak bele: valahol ugyanez a receptje az európai és az amerikai mainstream zenének is. Mondanom sem kell, hogy Koreában ez a legnépszerűbb irányzat. Olyannyira, hogy sok előadó egyúttal stílus- és divatdiktátor is. A világ pedig elkezdett felfigyelni erre a mozgolódásra. Egyre több amerikai zeneszerző ír dalt K-pop előadóknak, és Psy után, úgy tűnik, most a Blackpink lesz az új kedvenc nemcsak Koreában, hanem az egész világon is.

 

Blackpink

Ez az egyik legmenőbb koreai lánycsapat, melyet Jennie, Lisa, Jisoo és Rosé alkot 2016 óta. A világ akkor hallhatott róluk először, amikor megjelent a Dua Lipával közösen felvett Kiss and Make Up. Érdekes, hogy például klip sosem készült hozzá, ennek ellenére a rádiók játszották, a YouTube-on pedig a mozgókép nélküli zenét így is több mint 100 millióan tekintették meg. Ez pedig éppen elég volt ahhoz, hogy sokan kíváncsiak legyenek a lányokra. Aki akkor beütötte a YouTube-keresőbe, hogy Blackpink, rögtön azzal szembesülhetett, hogy ezek az előadók — fiatal koruk ellenére — nagyon keményen tolják. Találni lehet több ezer rajongós élőkoncert-felvélt, de olyan klipet is, amelyet több mint 750 millióan tekintettek meg. Legutóbb pedig azért lehetett róluk olvasni a különféle médiaplatformokon, mert a Kill This Love című daluk konkrétan letarolta a YouTube-ot. Egy nap alatt ugyanis több mint 56 millióan voltak kíváncsiak a lányok újdonságára. Az még durvább, hogy 2 nap és 14 óra alatt érték el a 100 milliós megtekintést, ezzel pedig megdöntötték Psy rekordját!
 


 

Ebből is látszik, hogy időnként kitör az ázsiai piacról egy-egy előadó, aki egyre inkább próbál olyan dallal előállni, amely megfelel az amerikai és az európai mainstream zene igényeinek. A kérdés csupán annyi, hogy a K-pop képviselőinek vajon sikerül-e elérniük, hogy ők is annyira megszokottá váljanak számunkra, mint a spanyol anyanyelvű alkotók, akik ezért hosszú éveket dolgoztak. Egy biztos: nemrég még azt sem tudtuk, hogy létezik a K-pop nevű kategória.


Nyitókép: Blackpink (Wallpapercave.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..