home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Beszélgetés és válaszkeresés
Tóth Lívia
2014.05.07.
LXIX. évf. 19. szám
Beszélgetés és válaszkeresés

A Születés hete programsorozat új vajdasági helyszíne a zentai Omega Közösségi Ház. Vezetői, Szénási Oszkár szociális munkás, családkonzulens és Kaszás Éva zenetanár, komplex művészetterapeuta egész évben különféle foglalkozásokat kínálnak a kamaszoknak, fiatal pároknak, házastársaknak és az idősebbeknek is.

— Zentán 2003-ban jegyeztettük be civil szervezetünket, a Petra Egyesületet. A Nyári Ifjúsági Játékokon több éven át szerveztük a Meghallgatlak sátort, és éreztük, hogy bizonyos műhelymunkák hasznosak volnának a kamasz korosztály számára — mondta a kezdetekről Szénási Oszkár. — Ekkor a magyarországi Timóteus Társaság Alapítvánnyal dolgoztunk, a Fiatalok az élet küszöbén című önismereti, kapcsolatépítő, illetve prevenciós jellegű műhelymunkákat vittük az általános iskolákba a hetedik és a nyolcadik osztályosok számára. Mintegy 250-300 foglalkozást vezettünk le Vajdaság különféle településein. Miután megszületett bennünk az elhatározás, hogy jó volna állandó helyet működtetni, kérvényeztünk egy önkormányzati helyiséget, majd renováltuk a zentai postával szemben lévő pincét, és öt évig ott dolgoztunk. Aztán a termet lassan kezdtük kinőni, meg a nagy esőzések alkalmával a víz is befolyt... Az Omega Közösségi Házat a feleségem üresen álló családi házában alakítottuk ki, mely jelenleg kettős célt szolgál. Mivel mi egy magyarországi protestáns karizmatikus gyülekezeti hálózathoz tartozunk, gyülekezeti munkát végzünk benne, valamint folytatjuk az ifjúság- és családsegítő tevékenységünket.

Filmklub, Kölyöknap, műhelymunka

• Mi mindenből áll ez a program?

— A fiatalok számára havonta egy alkalommal filmklubot szervezünk. Természetesen nem horrorban és vérben úszó filmeket nézünk, hanem olyanokat, amelyek megtörtént eseteket dolgoznak fel, vagy rajzfilmeket. A vetítés után megvitatjuk a látottakat, illetve az alkotással kapcsolatban beszélgetünk a bátorságról, a kockázatvállalásról, a segítésről, a barátságról, vagyis mindarról, ami elősegítheti a tizenéves korosztály világképének kialakulását, fejlődését. Örömmel mondhatom, vannak érdeklődők, a legutóbbi közös filmnézésen huszonegyen voltak. 

A Kölyöknap az elsőtől ötödik osztályos gyerekeknek szól. Ezeket a foglalkozásokat komplex művészetterápiás és művészetpedagógiai eszközökkel, énekkel, tánccal, játékkal, rövid bibliai történetek átbeszélésével tartjuk. Az utóbbi azért fontos, mert szeretnénk, ha a keresztény értékek elmélyülnének a fiatalokban. Ezek ugyanis olyan időtálló értékek, amelyek életképesek és van létjogosultságuk a 21. században is.

A tavalyi év folyamán fiatal felnőtteknek, házasoknak, illetve házasulandóknak hirdettünk párkapcsolati műhelymunkákat. Olyan témákat dolgoztunk fel, amelyek megjelennek az együttélés során, a házasság ugyanis csak az első időszakban rózsaszín buborék, aztán jönnek a keményebb próbatételek. Sok házaspár nem tudja kellő bölcsességgel, toleranciával, higgadtsággal megoldani a gondjait. Főleg a magyar családok esetében tapasztaljuk, hogy eléggé hiányos a kríziskezelési eszköztáruk. A házastársak inkább mély hallgatásba menekülnek, csendes némaságban élnek egymás mellett, vagy olyan extrém kirohanásaik, lendületes érzelemkitöréseik vannak, amelyekből szintén nehéz építkezni.

Egyelőre ezekre a programokra van kapacitásunk, de vannak távlati terveink is, amelyekről még nem tudjuk, hogyan realizálódhatnak.

Volt még egy humanitárius akciónk is, amikor a csantavéri baptista gyülekezettel és a Kelet-Európa Misszióval közösen adományokból sikerült autót vennünk egy édesanyának, aki egyedül neveli autista gyermekét. A kisfiúnak így lehetősége nyílt rá, hogy hetente két alkalommal a hódmezővásárhelyi speciális iskolában tanulhasson, az útiköltséget pedig a zentai önkormányzat téríti meg.

 

Előtérben a keresztény értékek

•  A gyülekezeti munka és a felsorolt programok kapcsolódnak-e egymáshoz? Egészen konkrétan, a gyülekezet tagjának kell-e lenni ahhoz, hogy valaki részt vegyen ezeken a foglalkozásokon, esetleg később kell csatlakoznia?

— Jó, hogy elhangzott ez a kérdés, mert mi is tudjuk, hogy az emberekben van egyfajta bizonytalanság és bizalmatlanság ezzel kapcsolatban. A gyermek- és ifjúsági, valamint a családsegítő foglalkozások nincsenek felekezethez vagy világnézethez kötve. Persze, a programunk nem liberális vagy keleti filozófián, hanem keresztény tanokon nyugszik. Az elsődleges szándékunk nem a felekezeti dogmák hirdetése, hanem a lelki folyamatok serkentése. Határozottan állíthatom, hogy azok közül, akik eljönnek a foglalkozásokra, senki sem köteles a gyülekezetbe is járni, ilyet nem kérünk, nem foglalkozunk térítéssel.

— Én tudok a hitemről beszélni, és el tudom mondani, az életemben mi és hogyan alakult a hitem következtében, de ez személyes dolog, a foglalkozásokon senkit sem fogok ezzel terhelni. A személyiségemhez hozzátartozik a keresztény értékrendem, attól nem tudok elvonatkoztatni, itt viszont nem hittérítésről van szó, senkinek sem kell elköteleznie magát — kapcsolódott be a beszélgetésbe Oszkár felesége, Kaszás Éva, majd arról is beszámolt, hogyan zajlanak az általa vezetett komplex művészetterápiás csoportmunkák.

— Az érdeklődők többnyire nők, habár jelentkeztek már férfiak is. Ők mindig dinamikát, újdonságot hoztak a csoportba. A hölgyek ezeken az összejöveteleken jól érzik magukat, felszabadulnak, a kérdéseikre válaszokat kapnak, de oly módon, hogy azokat többnyire ők maguk fogalmazzák meg. Nekem terapeutaként nem az a dolgom, hogy megmondjam nekik a megoldást, maguknak kell szembesülniük a pozitív oldalukkal, az erősségeikkel, de a negatívumaikkal is.

Ezeken a beszélgetéseken mindig az aktuális hónapra reflektálunk, illetve arra, ami körülvesz bennünket. Vannak dolgok, amelyek fölött az ember sokszor átsiklik, nem figyel rájuk, mert nincs ideje észrevenni. Jó alkalom ez arra, hogy rájöjjünk, nem vagyunk egyedül a gondjainkkal, hogy sokan küzdenek hasonló nehézségekkel, de szembesülhetünk azzal is, hogy a mi bajunk másokéhoz mérve egészen elenyésző. Sokat rajzolunk, festünk, agyagozunk, megjelenik továbbá az irodalom, a versek, a zene is, vagy éppen mesékkel dolgozunk.

A Petra Egyesület és az Omega Közösségi Ház első alkalommal kapcsolódik be a Születés hete programsorozatba. Május 7-e és 9-e között négy foglalkozást tartanak. A hordozókendős műhelymunkát egybekötik az ősbizalom lélektani kialakulásával, majd következik a korai fejlesztésről és a gyermeknevelés alapelveiről szóló előadás. Az utóbbiról Oszkár elmondta, ők a szeretetteljes, de a határokat következetesen betartó gyermeknevelést részesítik előnyben, ami a három gyermeküknél is bevált.                 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..