home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Beszámoló az MNT üléséről
Fehér Márta
2017.11.21.
LXXII. évf. 46. szám
Beszámoló az MNT üléséről

Költségvetés — Kis összegű támogatások — Elfogadták a VMMI jövő évi munkatervét — S megjelent Gyurcsány szelleme... — Oktatási és kulturális ügyek

 
Költségvetés
 
1 milliárd 129 millió dinárról 1 milliárd 183 millióra módosult a Magyar Nemzeti Tanács idei költségvetésének bevételi oldala. 
 

— A bevételeknél található változások a tanács költségvetésének márciusi módosítása óta megnövekedett anyaországi támogatásokból, a magasabb összegű tartományi támogatásból, a tervezettnél magasabb összegű kamatokból, az ösztöndíjasok visszautalásaiból és a szülési, illetve betegszabadságon levő alkalmazottak fizetésének megtérítéséből erednek — mondta Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke.
 
A kiadási oldal is nőtt, mégpedig 25 millió dinárral. Ez a különféle támogatások, projektumok kifizetését teszi ki. Az MNT tagjai előtt a részletesen, tételesen kimutatott módosítás szerepelt.
 
 
Tari István, a VMDK tanácsnoka sérelmezte, hogy a büdzsé nem eléggé átlátható. Szerinte külön láthatóvá kellene tenni, hogy az MNT hivatala mennyit költ saját magára, az anyaországi támogatások, a projektumok, a programok kiadásait különállóan kellene kimutatni.
 
Hajnal Jenő MNT-elnök erre reagálva kiemelte, az MNT az európai uniós és a szerbiai elvárásoknak megfelelően is programorientált költségvetéseket készít.
 
 
Hajnal Jenő azt is elmondta, az idén még egy pályázatot ír ki az MNT, mégpedig a gimnáziumok és a művészeti középiskolák részére, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-vel közös lebonyolításban.
 
— Az elmúlt években a szakképzés keretében maximálisan támogattuk a szakközépiskolákat, és mi a költségvetésünkbe külön a gimnáziumokat és a művészeti középiskolákat is szeretnénk beemelni — fogalmazott az MNT elnöke. Arról is beszélt, hogy céljuk, hogy a Magyarországról érkező támogatás átlátható, egyértelmű legyen, megjelenjen az MNT költségvetésében. Az MNT a legtöbb esetben mentesíti az iskolákat, az intézményeket attól az óriási tehertől, amelyet a kötelező közbeszerzési eljárások okoznak. Így kisebb a veszélye annak — és itt az adai Műszaki Iskolát hozta fel példaként —, hogy belebukjanak a közbeszerzésbe, hiszen olyan cégek jelentek meg a szerb piacon, amelyek erre építik a maguk rendszerét, hónapokig elhúzva egy-egy eljárást.
 
A testület megszavazta a költségvetés módosítását.
 
 
Kis összegű támogatások — jövő héten tájékoztató 
 
Az MNT jóváhagyta a Szekeres László Alapítvány alapszabályának módosítását. Az alapítvány belső struktúrája két részre tagolódik: az általános osztályra és a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ tevékenységére. Somogyi Tünde ügyvezető elmondta, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. kiírta a kis összegű pályázatait, melyekre december 21-éig lehet pályázni, november 29-én pedig tájékoztató napot tartanak.
 
 
Elfogadták a VMMI jövő évi munkatervét
 
Gondi Martina, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója a VMMI jövő évi munka- és pénzügyi tervét ismertette. A Hagyományok Házával együttműködve több program valósul majd meg, viszont a népművészeteken túl más művészeti ágak is helyet kapnak az intézmény munkájában, illetve több évfordulóról is megemlékeznek. Gondi Martina hangsúlyozta, Magyarország és az MNT odafigyelése, együttműködése nagyon fontos az intézmény számára. A VMMI 2017. évi munkájával lapunk egyik következő számában részletesen foglalkozunk majd. 
 
 
S megjelent Gyurcsány szelleme...
 
Ezen a ponton vált élessé a vita, hiszen a VMMI jövő évi költségvetése kapcsán Tari István újból sérelmezte, hogy Szerbia és Vajdaság nem ad elegendő pénzt az itteni magyarságnak, a magyar kormány támogatását pedig könyöradománynak, alamizsnának nevezte. Hajnal Jenő erre reagálva kikérte magának, hogy az egységes Kárpát-medencei magyarságban gondolkodó magyar kormányról ilyen minősíthetetlen megfogalmazás hangozzék el, párhuzamot vonva az ellenzéki felszólalás és Gyurcsány Ferenc politikai megnyilatkozásai között. 
 
 
Oktatási és kulturális ügyek  
   
          
Az ülés napirendjén több iskola és intézmény igazgatóválasztási eljárása és iskolaszéki tagcseréje is szerepelt. Vita nélkül szavazták meg a  képviselők. Más intézmények személyi változásairól is döntöttek, emellett 15 főnél kisebb létszámú, magyar tannyelvű osztályok megnyitásáról, több önkormányzatnak a Nemzetek Közötti Viszonyügyi Tanácsába kinevezendő tagjairól, valamint kulturális és tájékoztatási pályázatok támogatásáról.

Szabó Attila felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..