home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Beruházások Palicson
Tóth Tibor
2023.08.09.
LXXVIII. évf. 32. szám
Beruházások Palicson

Ma délelőtt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és a Palics Park Kft. igazgatóbizottságának elnöke sajtótájékoztatót tartott Palicson, a felújítás alatt lévő víztorony előtt, melynek témái a Palicson folyamatban lévő beruházások voltak.

–A Víztorony felújítása a napokban kezdődött, jelenleg az előkészületi munkálatok, az épület körülállványozása van folyamatban. Szándékunk, hogy a fennállásának 111. évfordulóját idén ünneplő épület, mely Palics egyik szimbóluma, és melyet az elmúlt évtizedekben kikezdett az idő vasfoga, megszépüljön. Kicserélésre kerülnek a rothadásnak indult faelemek, a megrongálódott díszítőelemek és a tornyon lévő zsindelytető, az egész épület újra lesz festve és meg lesz világítva. Hosszú folyamat eredményeként jutottunk el idáig. Először el kellett készíteni az épület felújítására vonatkozó tervdokumentációt és biztosítani a szükséges forrásokat.


A felújítás alatt lévő Víztorony

A tartományi kormány és a Tartományi Területrendezési Titkárság segített a projektum pénzelésében és annak a 21,4 millió dinárnak a biztosításában, melynek köszönhetően a felújítási munkálatokat elkezdhettük, és be tudjuk fejezni. Nagy értékű, műemlék jellegű épületről beszélünk, ezért a kivitelezési munkálatok a Műemlékvédelmi Intézet felügyelete alatt folynak. A kivitelező a belgrádi székhelyű Ornament cég, a munkálatoknak december 31-ig be kell fejeződniük – mondta Pásztor István.

A másik folyamatban lévő beruházást a sétány kiépítése jelenti a President szállótól a Fontana vendéglőig. A valamivel több, mint 1 kilométeres szakaszból 750 méter már elkészült.

–A munkálatok augusztus 31-ig befejeződnek. A sétány burkolata mellett az azt övező padok és szemeteskukák is megújulnak. A beruházás összértéke mintegy 35 millió dinár és ezért is a tartományi kormánynak és a Tartományi Területrendezési Titkárságnak szeretnék köszönetet mondani a támogatásért – mondta a VMSZ elnöke, majd szólt az Aquaparkról is.

– Szeretném bejelenteni, hogy az Aquapark építése befejező fázisban van, befejeződött. Ebben a pillanatban az átvételi munkálatok folynak, és azoknak a hiányosságoknak a kiküszöbölése, melyek a technikai átvétel folyamatában kerülnek megállapításra. Ezzel párhuzamosan elindult az egész rendszer próbaüzemeltetése. Lépésről lépésre villanyáram terhelés alá kerülnek az egyes elemek, a gépek, a motorok, valamint megkezdődött a medencék vízzel való feltöltése, a víz forgatása, az egész rendszer próbája. Ez nagyon fontos, mert így megbizonyosodhatunk arról, hogy minden működőképes és megkaphatjuk az ideiglenes működési engedélyt, ami számításaink szerint augusztus hónap végéig megtörténik.

Kiírásra került a nyilvános pályázat a működtető megválasztására, amire egyedüliként az Elitte Palicsot működtető cég jelentkezett. Az Aquapark üzemeltetése beleillik abba a tevékenységbe, melyet ez a vállalat egyébként is folytat, ugyanis a Kisvendéglő mellett két hotel is a hatáskörébe tartozik, illetve építi a rehabilitációs központot a hotel és a Kisvendéglő között. A formális döntés, miszerint beadványuk megfelel a pályázati kiírásoknak, a mai nap folyamán megszületett. A tárgyalások az elkövetkező napokban kezdődnek. A szerződéskötést követően a működtetőnek a tervezet szerint harminc nap áll rendelkezésére, hogy mindent beszerezzen, és funkcióba helyezze azokat a tartalmakat, amire kötelezettséget vállalt. Ez azt jelenti, hogy legkésőbb szeptember elején, de a dolgok jelenlegi állása szerint, talán már augusztus végén, használatba vehetjük az Aquaparkot.

A létesítmény tizenkét hónapon át biztosít tartalmat a vendégeknek. A projektdokumentáció átdolgozásával lehetőség adódott arra, hogy néhány szabadtéri nagymedencébe termálvíz kerüljön. Ha befejezzük a Víztorony felújítását, a sétány kiépítését, elkészül az Aquapark, és ha azt is figyelembe vesszük, hogy a víkendtelepen mi történt, akkor elmondhatjuk, az idei év sikeres Palics fejlesztése szempontjából – hallottuk Pásztor Istvántól a sajtótájékoztatón.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..