Bensőséges ünnepségek Bánság déli szegleteiben

Bensőséges ünnepségek Bánság déli szegleteiben

Ezúttal is események sora zajlott a Dél-Bánságban piros pünkösd napján, illetve annak tájékán. Torontálvásárhelyen az óvodások ballagtak, a református hitvallású hetedikes ifjak konfirmáltak, a helyi művelődési otthonban pedig nótaest volt. Sándoregyházán elsőáldozással vált bensőségesebbé az ünnep.

Torontálvásárhely

A Kolibri Iskoláskor Előtti Intézmény szerb és magyar ajkú óvodásai június hó első hétvégéjén ballagtak. Biztató, hogy az utóbbi néhány esztendőhöz hasonlatosan ezúttal is Balogi Sasi Melitta óvónő magyar tannyelvű csoportja volt a legnépesebb.

„Senki meg ne vessen ifjú korod miatt, hanem légy példája a hívőknek beszédben, magaviseletben, szeretetben, hitben, tisztaságban” (1Tim.4,12). Ezt az igeszakaszt választotta lelki útravalóul az a kilenc torontálvásárhelyi ifjú — Talpai László, Spiránác József, Máté Andor, Szolnoki Klaudia, Lévai Kornélia, Fric Krisztián, Gulyás Benjámin, Bednárik Áron és Nikolić Stefan —, aki nt. Gyenge Károly lelkész felkészítésében tett önálló fogadalmat hitéről az Úr színe előtt a falu 1838-ban épített református templomában.

Immáron kerek húszéves hagyományt továbbéltetve rendezték meg az ünnep másnapján a Pünkösdi rózsák nevet viselő nótaestet a József Attila Művelődési Otthonban. Felvezetőként egy percnyi néma főhajtással is adózva az alapokat lehelyező helybéli nótaénekesek, zenészek emléke előtt. A szervezők meghívására a temerini Morvai Melinda, a magyarcsernyei Osztermann Emma, az ürményházi Lapcsevics Jovica, az udvarszállási Horváth Gizella, valamint a felsőhegyi Szabó Dékány Zsófia nótaénekesek vállalták a fellépést, a Dékány Imre, Bakator János, Virág Péter és Nagy Zoltán összetételben játszó alkalmi zenekar kíséretében.

Sándoregyháza

A Kárpát-medence legdélebbi, székelyek által is lakott településének Szent Vendel-templomában ezúttal pünkösdvasárnapra esett az elsőáldozás. A kilenc gyermeket/ifjút hitoktatójuk, ft. Pósa Gyula helybéli plébános készítette fel.           

 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Bensőséges ünnepségek Bánság déli szegleteiben
Bánáti Újság
Bensőséges ünnepségek Bánság déli szegleteiben
Bánáti Újság
  • Zséli Ágnes
  • 2020.06.02.
  • LXXV. évfolyam 22. szám
Facebook

Támogatóink