home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Benépesültek az iskolapadok
Tóth Tibor
2020.09.02.
LXXV. évf. 36. szám
Benépesültek az iskolapadok

A Magyar Nemzeti Tanács Kispiacon, a horgosi Kárász Karolina Általános Iskola Móricz Zsigmond kihelyezett tagozatán tartotta meg tanévkezdő központi ünnepségét, melyen tizenkilenc kis elsős vehette kézhez a beiskolázási csomagot.

A tanévnyitó a helyi általános iskola és a Magyarkanizsai Alapfokú Zeneiskola tanulóinak fellépésével kezdődött, majd Szekeres Valentin, a Kárász Karolina Általános Iskola igazgatója köszöntötte a kis elsősöket és szüleiket.

— A Kárász Karolina Általános Iskola Móricz Zsigmond kihelyezett tagozata hosszú évtizedek óta szerves, meghatározó része intézményünk életének. A falu közössége éve óta megmutatja, hogy folyamatosan meg tudjuk tölteni az iskolapadokat anyanyelvünkön tanuló diákokkal. Az MNT a legmeghatározóbb eleme a nemzeti örökségünk megmaradásáért folyó küzdelemnek — mondta Szekeres, majd az MNT vezetőségének megköszönte, hogy ismételten meglátogatta az intézményt, a kis elsősöknek pedig sikeres tanévkezdést kívánt.

Potápi Árpád Jánosnak, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárának levelét Sárkány Dóra tanítónő olvasta fel.

— A gyorsan elmúló nyári szünet után ma máshogy találkoznak az iskolai közösségek, hiszen a tanév júniusban ért véget, mégis a közös együttlét ez év tavaszán, a járványhelyzet miatt megszakadt. Megpróbáltatásokkal teli időszak áll mögöttünk, azonban ma elmondhatjuk, hogy a „család akkor hullik szét, ha azt tagjai hagyják”, és „nincs olyan külső erő, […] ami erre önmagában képes lenne”. Közösen mondhatjuk el, hogy nem hagytuk. „Határa csak az országoknak van — ahogy Orbán Viktor miniszterelnök úr fogalmazott —, a nemzetnek nincs, ezért egyetlen magyar sincs egyedül” — áll a levélben.

Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere kiemelte, hogy büszke mindazokra, akik úgy döntöttek, közösségünket erősítik, és itthon próbálnak boldogulni. A gyerekeknek azt tanácsolta, hogy a tanulásra ne kötelezettségként, hanem hasznos időtöltésként tekintsenek.

Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke elmondta, hogy a beiskolázási csomagok átadása a Vackor-program része.

— A szülők és a családok válláról jelentős terhet szeretnénk levenni, hiszen tudjuk, hogy az iskolakezdés mekkora költségekkel jár. A mai napon átadásra kerültek azok a beiskolázási csomagok, amelyeket 2011 óta a Magyar Kormány, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap jóvoltából tudunk kiosztani, míg a budapesti Rákóczi Szövetségnek köszönhetően az elsősök nagyon szép iskolatáskát vehettek át. A beiskolázási csomag kis poggyász alakot ölt, melyben minden olyan taneszköz megtalálható, amely szükséges ahhoz, hogy a kis elsősök zökkenőmentesen kezdhessék meg tanulmányaikat. Tolltartó, betűkirakó, füzetek, vonalzókészlet, kollázspapír, ragasztó, olló, rajzeszközök, Mézeskalács és a Gőgös Gúnár Gedeon című könyv is megtalálható a csomagban. Horgos és Kispiac azon települések közé tartozik, ahol a gyermekek száma nem csökken, hanem növekszik, ami örömteli hír — mondta Jerasz, majd megköszönte a szülőknek, hogy a magyar nyelvű oktatást választották.

A tanévnyitó ünnepség végén a Miénk a város! elnevezésű, nyolc héten át tartó, anyaországi játék kispiaci és horgosi nyertesei (Bohata Luca, Bohata Bence, Faragó Maja, Varbai Hanna) köszönő oklevelet vehettek át, hiszen nekik hála az iskolába egy Csodasarok került. Azok a tanulók (Baka Edina, Berta Edvin, Raffai Anna, Szélpál Ábel, Fejes Dorka, Baté Fanni) pedig, akik nagyon közel álltak ahhoz, hogy nyertesek legyenek, és csak minimális pontszámmal maradtak le a győztesek mögött, könyvjutalomban részesültek.

A tanévkezdő ünnepségen a felsoroltakon kívül jelen volt még Hajnal Jenő, az MNT elnöke és Bagány Ágnes, a Magyarkanizsai Községi Tanács közoktatással és ifjúságpolitikával megbízott tagja is. Magyar nyelven mintegy 1360 elsős kezdte meg tanulmányait szeptember 1-jén, és a kispiaci elsősökhöz hasonlóan ők is részesültek tanszercsomagban és iskolatáskában.

A felvétel a tanévkezdő ünnepségen készült. További fotók a Hét Nap Facebook- és weboldalán találhatóak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..