home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Benedek Miklós kapja a Koncz István-díjat
2020.11.04.
LXXV. évf. 45. szám
Benedek Miklós kapja a Koncz István-díjat

A Vajdasági Írószövetség által kinevezett bizottság (Harkai Vass Éva, Maurits Ferenc, Virág Gábor) Benedek Miklóst eddigi köteteiért Koncz István-díjjal jutalmazza. Benedek Miklós eddig három verseskötettel jelentkezett. 2012-ben Nem indul hajó, 2014-ben Mintha emberekből állna, 2019-ben pedig Miközben halkan címmel jelentek meg kötetei a Forum Könyvkiadónál.

„A vers csupán játszik“, írja, ő pedig játékos párbeszédbe kezd a költőtársakkal: József Attilával, Pilinszkyvel, Domonkossal, Sziverivel, Terék Annával, miközben egy sajátos, rövid, tömör mondatokból álló versnyelvet, Orcsik Roland kifejezésével élve „minimalista radikalizmust“ hoz létre. Ez a minimalizmus vonatkozik a versek hangulatára, nyelvezetére, motívumaira, tematikájára is. Benedek kötetei szervesen kapcsolódnak egymáshoz, miközben mondatai a vers- és prózabeszéd között lavíroznak. Verseinek világát nimfaszerű lények, sámánok, kóbor kutyák és macskák népesítik be, olykor elmosva a határokat emberi és állati között, s belőlük egy posztapokaliptikus hitvilág, egyfajta magánmitológia egymástól olykor igen távoli elemei állnak össze egésszé. A verssorok traumatikus élményeket idéznek fel a múltból, ugyanakkor egy cseppet sem vidámabb jövő képeit prognosztizálják, a posztháborús generáció meghatározó alakjává avatva Benedeket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..