home 2023. február 09., Abigél napja
Bemutatták A fiatalok követik a hagyományokat — Youthtraditions projektumot
Tancsik Richárd
2022.06.10.
LXXVII. évf. 23. szám
Bemutatták A fiatalok követik a hagyományokat — Youthtraditions projektumot

2022. június 10-én megtartották a szabadkai Etnolife Egyesület A fiatalok követik a hagyományokat — Youthtraditions elnevezésű projektumának nyitókonferenciáját Szabadkán, a Szakegyesületek és Társulások Szövetsége székházának dísztermében.

A konferencia mgr. Hulló István, az Etnolife Egyesület elnöke és Preda Dávid, a DALISZ képviselője köszöntőjével, valamint a projektum bemutatásával kezdődött.

Mgr. Hulló István elmondta, Szerbia európai uniós csatlakozási folyamatának lényeges eleme a szomszédos országokkal való kapcsolattartás és közreműködés. Már évek óta több száz sikeres projektum jöhetett létre a határok mindkét oldalán, a közösségek életének szinte minden szegmensét érintő elképzelések valósulhattak meg uniós forrásokból. Köszöntőjében kiemelte, hogy a projektum, az Etnolife—Youthtraditions, melynek kezdetén vannak, a Szerbia és Magyarország határon átnyúló CBC IPA-programcsomag támogatásának köszönhetően jött létre. A vezető partner a szabadkai székhelyű Etnolife Egyesület, az első kedvezményezett pedig a bordányi Dél Alföldi Ifjúsági Szervezet.

Preda Dávid a program ismertetése során elmondta, hogy a projektum célja az alfödi régió hagyományos kulturális közege tárgyi és szellemi értékeinek feltárása, ápolása és bemutatása. A 18 hónapig tartó program során mindkét partner egy-egy tanyaházat fog felújítani, kiállításokat kialakítani, hagyományápoló és alkotótáborokat szervezni a fiataloknak, illetve egy ifjúsági fesztivál lebonyolítását is segíti majd a projektum. A programban a főszerepet a felnövekvő nemzedék kapta, melyre a jövőben környezeti, energetikai, kommunikációs és szociális kihívások sora vár megoldásra.

A projektum összköltsége csaknem 160 000 euró, melyből az európai uniós hozzájárulás (IPA) 135 000 euró, kezdete 2022. március 1-je, és 2023. augusztus 31-én ér véget. A projektum vezető kedvezményezettje az Etnolife Egyesület, mely partnerkedvezményezettjével, a bordányi Dél-Alföldi Ifjúsági Szövetséggel valósítja meg a programot.

A nyitókonferencián olyan témák kerültek előtérbe, mint a tájházak szerepe a közösségekben, melyről dr. Silling Léda néprajzkutató értekezett. Vinkó Tamás környezetvédelmi mérnök a ludasi természetvédelmi területről beszélt a megjelenteknek.

A régió turisztikai kínálatának mai lehetőségeire is rámutattak a rendezvényen, a témát Lányi Hnis Izabel turizmológus dolgozta fel. A fiatalok követik a hagyományokat: a Róka Festtel Hosszú Nikolett közgazdászhallgató, a megújuló energiaforrásokkal Ládi Alexander mérnök informatikus, Béres Szintia pedagógus pedig a fiatalok és a hagyományápolás kapcsolatával foglalkozott. 

Fényképezte: Tancsik Richárd

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..