home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Belgrádi szemmel: Visszatérőben
(—)
2013.06.19.
LXVIII. évf. 25. szám
Belgrádi szemmel: Visszatérőben

Gavrilo Princip, Vojislav Šešelj és Predrag Bubalo neve uralta a múlt héten a szerbiai médiát. Ferenc Ferdinánd gyilkosa a közelgő évforduló miatt került reflektorfénybe, Šešeljt az esetleges visszatérése miatt, Bubalót pedig letartóztatása miatt citálták az újságok címlapjaira. Azt is megtudtuk, hogy a szerb GDP évi két százaléka Magyarországot gazdagítja, nagy kérdés azonban az, hogy minderre milyen hatással lehet a horvátországi Agrocor múlt heti lépése, amellyel megvásárolta a szlovén Mercator 53,12 százalékát.

Gavrilo Princip nem terrorista

Élénk vitát váltott ki a szerb közéletben az első világháború kitörésének közeledő századik évfordulója. A szerb történészek jó része úgy véli, hogy az elmúlt időszakban számos olyan megnyilvánulásnak voltunk tanúi, amelyek arra utalnak, hogy a háttérben olyan folyamatok zajlanak, amelyek a szerbeket bélyegeznék meg a világháború kitörésével. A Gavrilo Princip és az Oszama Bin Laden közötti párhuzam az idiotizmussal ér fel — nyilatkozta a Tanjug hírügynökségnek Dragoljub Živojinović akadémikus. Suzana Rajić, a Belgrádi Egyetem tanára szerint szintén nem lehet a terrorista terminussal illetni Gavrilo Principet azért, mert meggyilkolta Ferenc Ferdinánd trónörököst. Dubravka Stojanović történész pedig kizártnak tartja, hogy hamarosan átírnák a tankönyveknek a Princippel foglalkozó fejezeteit.(Tanjug)

Šešelj: Nikolić a tettestársam volt

Radovan Karadžić egykori boszniai szerb politikus múlt heti hágai tárgyalásán Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke többek között azt mondta, hogy pártja célja Nagy Szerbia létrehozása, amelyben nemzeti egység és baráti együttműködés lenne a szerb ortodoxok, a szerb katolikusok, a szerb muzulmánok és a szerb ateisták között. Tomislav Nikolić szerb államelnökkel kapcsolatban pedig úgy nyilatkozott, hogy a boszniai és a horvátországi háború során mindent együtt csináltak. „Ha én háborús bűnökbe keveredtem, akkor Tomislav Nikolić a tettestársam volt” — nyilatkozta a radikális pártelnök. Aleksandar Vučić miniszterelnök-helyettesről pedig azt mondta, hogy a Szerb Radikális Párt önkéntese volt Szarajevóban.(Beta)

Šešelj hazatérése megbolygatná az erőviszonyokat?

A Blic napilap hétvégi számában arról írt, hogy a haladók Šešelj esetleges hazatérésének következményeit mérlegelik. A radikális pártvezér vélhetőleg azonnal aktív kampányba kezdene, aminek következménye az Európa-ellenes erők erősödése lenne. Ettől függetlenül Veroljub Arsić, a haladók frakcióvezetője nemigen tart volt főnökének visszatérésétől, mert: „A tíz évvel ezelőtti retorikával nehéz lesz visszakerülni a parlamentbe. Szerbia más utakon indult el, ezt neki is fel kell fognia. Személy szerint fel vagyok készülve a retorikájára és az esetleges média-párbajra, mert jobban ismerem őt a többieknél” — nyilatkozta a belgrádi napilapnak Arsić.(Blic)

Vučić: Június 28-a szerb győzelem napja lesz

Aleksandar Vučić miniszterelnök-helyettes Borban kijelentette: meggyőződése, hogy június 28-án Szerbia megkapja az Európai Uniótól a csatlakozási tárgyalások dátumát.(Tanjug)

500 ingatlant vettek el a bankok

A lakáshitelek törlesztőrészleteinek elmaradása miatt a bankok eddig ötszáz ingatlan vettek el Szerbiában. Az értékesítés azonban sokkal nehezebb, eddig mindössze harmincon tudtak túladni a pénzintézetek. A problémás hitelek száma egyébkén állandóan növekszik.(Blic)

Évi 600 millió euró vándorol Magyarországra

A szerb GDP évi két százaléka, mintegy hatszázmillió euró áramlik évente Magyarországra az élelmiszer-csempészés következtében. A tavalyi évben ez az összeg pontosan 578 millió eurót tett, amire sem a vámot, sem az áfát nem fizették ki. Miroslav Zdravković közgazdász szerint a szerbiai kiskereskedelmi árrés tíz százalék körül alakul, a számítástechnikai termékek esetében pedig 3-4 százalék. Az árak tehát, véli a közgazdász, nem az irreális kereskedelmi haszonkulcsok miatt magasak, hanem a különféle járulékos költségek miatt, mint amilyen például az élelmiszerek minőségének ellenőrzése. Ezek a költségek az EU keretében nem léteznek.(Večernje novosti)

Todorović ellenőrzése alatt a Mercator

Horvátország leggazdagabb vállalkozójának, Ivica Todorovićnak az ellenőrzése alá került a szlovén Mercator áruházlánc. A horvát Agrocor konzorcium megvásárolta a szlovén cég részvényeinek 53,12 százalékát. Az így létrejövő birodalom évi 7 milliárd eurós forgalmat fog megvalósítani, s mintegy hatvanezer embernek ad munkát. A Mercator a szerb piacon is jelentős részesedéssel bír, s így az Idea kereskedelmi láncolatot birtokló Agrocor szerbiai befolyása is növekedni fog.(B92)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..