home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Belgrádi szemmel: Vajúdó gazdaság
(—)
2013.05.29.
LXVIII. évf. 22. szám

Az elmúlt héten a szerbiai gazdaság siralmas, egyesek szerint már katasztrofálisan tragikus állapota volt a sajtó figyelmének középpontjában. Az egyre-másra felszínre kerülő rossz adatok arra mutatnak rá, hogy már a regnáló hatalomnak sincs nagy mozgástere a problémák elkendőzésére. Az már szinte biztos, hogy befagyasztják a béreket és a nyugdíjakat. De vajon ez elég lesz-e?

Szerbiát is értékelte az Amnesty International

A jelentés szerint Szerbiában diszkriminálják a romákat, betiltják a melegfelvonulást és felmentik a szélsőségeseket. A jelentés részletesen leírja, hogy tavaly áprilisban a belgrádi hatóságok erőszakkal költöztettek ki ezer romát a Belville negyedből, és emiatt sokan hajléktalanokká váltak közülük. Az Amnesty International ugyancsak negatívnak ítéli meg a homoszexuálisok szerbiai helyzetét, illetve kitér arra is, hogy tavaly novemberben a bíróság felmentette az Obraz szélsőséges szervezet vezetőjét, Mladen Obradovićot.(Beta)

Felfüggesztették a kötelező orvosválasztást

Az Alkotmánybíróság ideiglenesen felfüggesztette azt a rendelkezést, amely szerint az egészségügyi könyvecske érvényesítéséhez kötelező a háziorvos kiválasztása. Az Alkotmánybíróság ugyanis úgy döntött, hogy megvizsgálja az egészségügyi törvény egyes szakaszainak alkotmányosságát. Tehát amíg a taláros testület nem hoz végleges döntést, addig orvosválasztás nélkül is hitelesíteni lehet a betegkönyvet.(B92)

Szerb nyugdíjat akarnak az albánok

A Szerbiai Nyugdíjbiztosító mitrovicai kirendeltségéhez eddig több mint négyezer albán fordult az 1999 júniusától elmaradt nyugdíjuk visszamenőleg való kifizetésének kérelmével. Minderre azután került sor, hogy a strasbourgi Európai Bíróság jogerős ítéletet hozott arról, hogy a szerb államnak ezeket a nyugdíjakat ki kell fizetnie.(Tanjug)

Csőd előtt az ország?

A pénzügyi tanács drámai figyelmeztetést adott ki a múlt héten: az ország költségvetésének a hiánya az év végéig eléri majd a GDP 5,5 százalékát, ez pedig a köztartozások kritikus szintre emelkedését fogja eredményezni. A helyzetet az is rontja, hogy az ország az idei évben vélhetőleg további 2 milliárd euróval fog eladósodni. Elengedhetetlen tehát a költségvetés átalakítása, és mintegy 30 milliárd dináros megszorításra van szükség.(Blic)

Befagyasztják a béreket

Aleksandar Vučić miniszterelnök-helyettes, Ivica Dačić miniszterelnök és Mlađan Dinkić pénzügyminiszter megállapodtak abban, hogy a közszférában, illetve a nyugdíjalapban befagyasztják a kifizetéseket. Ez azt jelenti, hogy az októberre tervezett 2 százalékos béremelés elmarad. Ezzel a lépéssel vélhetőleg mintegy 20 milliárd dinárt lehet majd megtakarítani. Mindezt egyébként a Belgrádban tárgyaló IMF-küldöttség is szorgalmazta, ugyanakkor további lépéseket is sürget az áfaemelés terén, illetve a nyugdíjkorhatár kibővítésére. (Blic)

Vučić rémálmai

Hogy a gazdasággal súlyos bajok vannak, az a mérvadó Nin hetilap interjújából is kitűnik. Aleksandar Vučić miniszterelnök-helyettes a lapnak adott interjújában nyíltan kijelentette, hogy rémálmai vannak a szerb gazdaság állapota miatt. Az interjúban Vučić részleteket árult el az IMF-fel folytatott tárgyalásokról is, s rámutatott: a bérek befagyasztása a fogyasztás további csökkenését eredményezné, az esetleges adóemelés pedig a gazdaságot végezné ki. A populista alternatív lehetőség az lenne, ha nem szánnák el magukat erre a lépésre, hanem a hivatalnoki szférában hajtanának végre elbocsátásokat — a széles, nincstelen tömegek számára ez az intézkedés akár még népszerű is lehet, csakhogy a strukturális gondoknak csupán az egyik szegmensében indítanák el vele a reformokat. A kormányfőhelyettes szerint a legnagyobb probléma a szerbiai gazdaság működésében és szakembereinek gondolkodásában rejlik: napjainkra ugyanis a gazdaság már arra kényszerül, hogy újabb hiteleket vegyen fel, és azokból fizesse vissza az előbbieket. Abból indul ki ugyanis, hogyha egy-egy cég adósságállománya eléri a 20 millió eurót, akkor az már nem az ő gondja, baja, hanem az államé, és az államnak is kell megoldania. Ezért aztán Vučić úgy véli, hogy a legfőbb feladat a gazdaság szanálása akár annak árán is, hogy a jelenlegi kormánypártok elveszítik a következő választásokat.(NIN)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..