home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Belgrádi szemmel
2012.06.05.
LXVII. évf. 23. szám

Aggasztó rekordSzerbia már néhány hónapja aggasztó rekordot jegyez: több nyugdíjat kell kifizetni, mint ahány dolgozó fizetést kap. A nyugdíjasok és a munkaviszonyban levők száma majdnem kiegyenlítődött. A nyugdíjasok száma 1 689 124. A foglalkoztatottak száma 1 734 000, ám közülük legalább 50 000-e...

Aggasztó rekord

Szerbia már néhány hónapja aggasztó rekordot jegyez: több nyugdíjat kell kifizetni, mint ahány dolgozó fizetést kap. A nyugdíjasok és a munkaviszonyban levők száma majdnem kiegyenlítődött. A nyugdíjasok száma 1 689 124. A foglalkoztatottak száma 1 734 000, ám közülük legalább 50 000-en nagy késésekkel kapják meg a fizetésüket, így minden hónapban több nyugdíjat kell kifizetni, mint fizetést. Tavaly szeptemberben például 55 031 dolgozó nem kapta meg a havi járandóságát, de a szakszervezetek szerint ez az adat is csak a jéghegy csúcsa. A szakszervezetek adatai szerint 650 000-re tehető azok száma, akik rendszertelenül kapják kézhez bérüket, ráadásul minden második dolgozó esetében a fizetés kifizetése több mint hat hónapja késik... (Blic)

Szerbia az összeomlás szélén

Szerbiát komoly adósságválság fenyegeti. Az államadósság eléri a bruttó társadalmi össztermék (GDP) 50%-át, s amennyiben elmaradnak az olyan halaszthatatlan intézkedések, mint az általános forgalmi adó (PDV) növelése, akkor hamarosan eléri az 55 százalékot. Ennek az lenne a következménye, hogy rohamos iramban romlana tovább a dinár, csökkenne a foglalkoztatottság és az életszínvonal, megugrana az infláció -- figyelmeztetett a Fiskális Tanács, az állam által alapított független szakmai intézmény. Pavle Petrović, a Fiskális Tanács elnöke arra figyelmeztetett, hogy a deficit az államadósság legfőbb mozgatórugója. A Fiskális Tanács három rövidtávú megoldást javasolt a konszolidációhoz, mégpedig sürgősségi alkalmazással.
,,Az első a nyugdíjak és a közszférában dolgozók fizetésének befagyasztása, amely azután ezen a szinten maradna 2013-ban is. Ezzel párhuzamosan végre kell hajtani az adóreformot, amin mindkét fajta PDV emelését értjük, az általánost 18-ról 22 százalékra, a csökkentettet pedig 8-ról 10 százalékra. Abban az esetben, ha a PDV-t 20 százalékra emelnék, elengedhetetlen lenne a nyugdíjak és a bérek 5-6 százalékos csökkentése' -- mondta Petrović. Szerinte a második fázisban, jövő év januárjában, a fizetéseket kell tehermentesíteni.
,,Elengedhetetlen, hogy csökkentsék a bérekre nehezedő terheket a jelenlegi 100 dinár nettó jövedelem után járó 64-ről 54 dinárra, s meg kell szüntetni a nyereség után járó adókedvezményt, valamint szigorítani kell a vagyonadó megfizettetését is' -- sorolta Petrović, s szerinte a szubvenciók jelenlegi szintje is tarthatatlan. Halaszthatatlanul fel kell számolni vagy összevonni egyes állami ügynökségeket és a költségvetésen kívüli alapokat.
A nyugdíjrendszer sem fenntartható. Nikola Altiparmakov, a tanács tagja szerint a nyugdíjakat be kell fagyasztani mindaddig, míg az összkiadás nem csökken arra a szintre, ami a hazai gazdaság számára elviselhető. A javaslatok között szerepel az is, hogy egyenlítsék ki a férfiak és a nők nyugdíjkorhatárát, s hogy ez szakaszosan történjék. A szerbiai gazdaság (kiváltképpen annak magánszektora) nem tudja fenntartani az állami szektorban dolgozóknak a lehetőségekhez mérten igen magas béreit. A bérekre szánt közkiadás továbbra is fenntarthatatlanul magas szinten van -- a GDP 12,6 százaléka, miközben az EU új tagállamaiban ez 10,1 százalék. Az aránytalanság illetve a hatalmas kiadások okozója az, hogy az állami szektorban dolgozók bére 39,6 százalékkal nagyobb a gazdaságban dolgozókénál. Az itt tapasztalható munkaerő-felesleg pedig hozzájárul a fenntarthatatlanul magas kiadásokhoz.
Összegezve: az új kormánynak már most júniusban, de legkésőbb augusztusig szigorú intézkedéseket kell hoznia a költségvetési hiány csökkentésére az idei és a 2013-as évre. Így ebben és a jövő évben 1 milliárd eurót takaríthatnának meg. Az év végéig 2,5 milliárd eurót kell biztosítani a költségvetési hiány fedezésére, illetve az esedékessé váló törlesztőrészletek fizetésére. (Novosti)

Orosz kölcsön a szerb vasutak korszerűsítésére

Oroszország mindent szükséges intézkedést megtett a Szerb Vasutak korszerűsítésére szolgáló kölcsön realizálására, s Moszkvában most azt várják, hogy az aláírt dokumentumot őszig a Szerbiai Képviselőház is hitelesíti -- jelentette ki Vlagyimir Jakunyin, az Orosz Vasutak elnöke. Hozzátette, hogy az OV kész rögtön a ratifikáció után, a Szerbiai Vasutakkal együtt, elkezdeni a projektum realizálását. Jakunyin emlékeztetett: Vlagyimir Putyn orosz elnök és Tomislav Nikolić szerb elnök, minapi moszkvai megbeszélésén megerősítette, hogy a 800 millió dollár kölcsön folyósítása, valamint a Szerb Vasutak korszerűsítése prioritást élvez mindkét ország számára. (Szerbia Nemzetközi Rádió)

Pro és kontra

Szerbiában ma jobban jelen van-e a korrupció, mint Slobodan Milošević idejében? ,,Nincsen. De a polgárok szubjektív érzése szerint a korrupció elterjedtebb, mint valójában. A közvélemény és az EU álláspontja is az, hogy küzdeni kell ellene, s ez okozza, hogy Szerbia megítélése ilyen, amilyen' -- mondja Zoran Stoiljković, a korrupcióellenes ügynökség bizottsági elnöke. ,,A korrupció a társadalom minden területén jobban jelen van, mint a kilencvenes években. Nincs független igazságszolgáltatásunk, nincs szabad sajtónk sem. Nosztalgiával gondolok vissza azokra az időkre, amikor Slobodan Milošević idejében ellenzéki parlamenti képviselő voltam, hiszen akkor legalább az igazságügy független volt' -- véli Borivoje Borović ügyvéd. (Danas)
Tizenkét év után: burgonyakivitel!
Az Európai Bizottságtól Szerbia engedélyt kapott burgonya kiszállítására az EU piacára. 12 évig tartó zárlat után került erre sor, azt követően megszűnt a burgonya gyűrűs rothadásának veszélye, melyet baktérium idézett elő. Ezt a bejelentést Miloš Milovanović mezőgazdasági segédminiszter tette hangsúlyozva: Szerbia előtt ismét kinyílt az európai piac, melynek kb. 500 millió fogyasztója van. (Szerbia Nemzetközi Rádió)
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..