home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Belga küldöttség Zentán
(tv.)
2006.10.04.
LXI. évf. 40. szám
Belga küldöttség Zentán

Pierre Gilet, az Emberi Jogok Közép-európai Bizottságának elnöke és Rácz Szabó Lászó, a Magyar Polgári Szövetség elnökeKedden Zentára látogatott Pierre Gilet, az Emberi Jogok Közép-európai Bizottságának elnöke. Este 6-órakor a zentai alkotóházban a Magyar Polgári Szövetség lakossági fórumot...

Pierre Gilet, az Emberi Jogok Közép-európai Bizottságának elnöke és Rácz Szabó Lászó, a Magyar Polgári Szövetség elnöke

Kedden Zentára látogatott Pierre Gilet, az Emberi Jogok Közép-európai Bizottságának elnöke. Este 6-órakor a zentai alkotóházban a Magyar Polgári Szövetség lakossági fórumot szervezett, amelyen a polgárok találkozhattak a küldöttséggel. A fórumon jelen voltak azok a temerini szülők is, akiknek gyerekeit összesen 61 évre börtönözték be, valamint néhány kanizsai, újvidéki, zentai nemzeti alapú incidens érintettje is. Az Emberi Jogok Közép-európai Bizottságnak érdeklődési körébe mindazon népcsoportoknak, kisebbségeknek, közösségeknek a sorsa tartozik, amelyeknek az emberi jogai korlátozva vannak.
- Számunkra fontosak az ilyen találkozások, mint a mai, mert a terepen személyesen is összeköttetésbe kerülhetünk az emberekkel. Belgiumnak vannak tapasztalatai ezen a téren és úgy gondoljuk, segíteni tudunk, mert közvetíthetünk a politikusok, a döntéshozók felé - fogalmazott Pierre Gilet, hozzátéve, hogy az Európai Unió egy nagy gépezet, amelynek főleg gazdasági érdekei vannak, és nagyon nehéz megmozgatni. Általában az Európai Parlamenten keresztül lehetséges valamit kezdeményezni, mivel a parlamenti képviselők választottak, ezért rajtuk keresztül tudnak valamit elérni.
Az elnök azt is elmondta, hogy a kormányok és az európai intézmények hajlamosak a kiegyezésre, ezért ha be tudják mutatni és dokumentumokkal igazolni, hogy milyen állapotok uralkodnak valahol Európában, és a médián keresztül nyomást is gyakorolnak a közvéleményre, akkor az eredmény nem várat magára. Csodákra azonban - mondta az elnök - nem képesek, de megpróbálnak közvetíteni. Miután Pierre Gilet röviden vázolta a szervezet tevékenységét, a nemzeti alapú incidensek érintettjeinek a beszámolója következett. Az Emberi Jogok Közép-európai Bizottságának elnöke döbbenten hallgatta végig az érintettek beszámolóit, és elmondta, hogy a hallottak alapján nyilvánvalónak tűnik, hogy Szerbiában nincs jogállamiság és demokrácia sem.
- Azt gondolom, hogy a szerbek nem tudták elviselni azt, ami történt a közelmúltban, különösen azt nem, ami Kosovóban történt. Ami most történik, az a kosovói események következménye. Mindent meg fogok tenni azért, hogy az, amit hallottam, eljusson a megfelelő helyre. Amit nem azért teszek, hogy Szerbiát befeketítsem a nemzetközi intézmények előtt, hanem azért, hogy amennyiben lehetséges, ezek a kilengések elcsituljanak - fejezte be Pierre Gilet. A küldöttség szerbiai tényfeltáró körútjának munkáját több aktivista és önkéntes is végigkísérte, közülük többen 1956-ban, a forradalom után emigráltak Belgiumba. Nádasdi István aktivista, aki belga állampolgár, Magyarországról 1956-ban menekült el, elmondta, hogy a határon túli magyar kisebbségekkel, az autonómia problémájával már régebb óta foglalkozik a központ. Mivel a legtöbb nyugat-európai ország kisebbségi problémáját megoldották - szinte minden kisebbség széles körű autonómiát kapott -, ezért több időt tudnak fordítani a legutóbbi bővítés során az Európai Unió tagjává vált országokra, illetve a kelt-európai kisebbségek problémáira. A lakossági fórumon mindenki szót kapott, és részletesen beszámolhattak az emberi jogi központnak az incidensekről.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..