home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Beköszöntött a kánikula
Kartali Róbert
2022.06.29.
LXXVII. évf. 26. szám
Beköszöntött a kánikula

Saját bőrünkön tapasztaljuk meg a globális klímaváltozás hatásait, és azt vesszük észre, hogy évről évre egyre melegebbek és egyre elviselhetetlenebbek a nyarak. Ezen a héten már brutális hőségre számíthatunk: az előrejelzések szerint a következő napok csúcshőmérsékletei nem lesznek 36 fok alattiak, péntekre 38 fokot jeleznek, néhol pedig még 40 fokos meleg is előfordulhat. A tikkasztó kánikulát várhatóan csak helyenként zavarják majd meg enyhébb zivatarok, az enyhülést pedig még az esti órák sem hozzák meg, a minimumok tekintetében sem jósolnak ugyanis 20-25 foknál alacsonyabb hőmérsékleteket.

A hivatalos hőmérsékletet egyébként szabványosított meteorológiai állomásokon mérik 2 méter magasságban elhelyezett, árnyékolt, szellőző, fehér faházikóban. Ezért történhet meg az, hogy a bejelentetthez képest mi otthon az udvarban eltérő adatot olvasunk le a hőmérőről. Ha pedig a hőmérőt a tűző napra tesszük, akkor könnyedén mutathat jóval 45 fok feletti értéket is.

Ilyenkor a napon hagyott autóban percek alatt annyira felforrósodik a levegő, hogy akár a 65-70 fok feletti hőmérsékletet is elérheti. Az utastérben a hőmérséklet percenként 1 fokot is emelkedhet, extrém esetben pedig rövid idő alatt a kinti duplájára is nőhet bent a forróság. Ezért a tűző napon parkoló autóban gyermeket, illetve háziállatot hagyni még rövid időre is életveszélyes. Ha ilyet látunk, akkor azonnal hívjunk segítséget!

A tartós hőség a kisgyermekeket és az időseket, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket különösen veszélyezteti, de az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat panaszokat és kellemetlen közérzetet. A tikkasztó kánikulában a hirtelen hőmérsékletváltozás szinte elkerülhetetlen, pedig jelentős hőstresszt gyakorol szervezetünkre, amikor a lehűtött lakásból vagy irodából kilépünk az utcára, hiszen ez akár 20 fokos különbséggel is járhat. Ezért a munka végén az irodában vagy megérkezés előtt az autóban ülve kapcsoljuk ki a klímát, hogy szervezetünk lassan és fokozatosan alkalmazkodjon.

Ha tehetjük, délelőtt 11 és délután 3 óra között ne tartózkodjunk a tűző napon. A nagy melegben ügyeljük a fokozott folyadékbevitelre, a szakemberek továbbá azt is javasolják, hogy a dehidratálás elkerülése érdekében kerüljük a kávé, az alkoholos italok és a zsíros ételek fogyasztását.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..