home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Békét!
Kartali Róbert
2022.06.15.
LXXVII. évf. 24. szám
Békét!

A háborús infláció egyetlen ellenszere a béke — Kijevben az Európai Bizottság elnöke — Több mint 100 000 villámcsapás — 800 000-en menekülnek az aszály elől — 16 000 birka fulladt a tengerbe

A háborús infláció egyetlen ellenszere a béke

Nagy esély van arra, hogy 2023 is bizonytalan lesz, és szorongással teli, mert az várható, hogy az ukrán háború elhúzódik — erről beszélt nemrég Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a Kossuth rádióban. Figyelmeztetett: egészen addig, amíg az Európai Unió a háborús helyzetet finanszírozza, megnyújtja, az infláció is növekedni fog. „A háborús infláció letörésének a legegyszerűbb módja a béke” — hangsúlyozta, hozzátéve, hogy jelenleg a magyar szinte az egyetlen olyan kormány egész Európában, amely nem szankcióról és háborúról beszél, hanem arról, hogy békére van szükség. Úgy vélte: az EU-nak lassan stratégiát is kell váltania ebben a kérdésben, mert ha így megy tovább, és az olajembargó után bevezetik a gázembargót is, akkor az egész európai gazdaságot tönkre fogják tenni.


Szalai Attila rajza

 

Kijevben az Európai Bizottság elnöke

Ismét Kijevbe látogatott Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, hogy Ukrajna európai uniós csatlakozási kérelméről tárgyaljon. Volodimir Zelenszkij elnökkel és Denisz Smihal kormányfővel vitatta meg az ukrán kérelem tisztázatlan kérdéseit. Az Európai Bizottság várhatóan pénteken teszi közzé értékelését, hogy javasolja-e a tagjelölti státuszt Ukrajnának. Az ajánláshoz reformkötelezettségek kapcsolódnának egyebek között a jogállamiság javítása és a korrupció elleni küzdelem területén.

 

Több mint 100 000 villámcsapás

Egyetlen hét alatt több mint 100 000 villámot észleltek Új-Zélandon a június eleji viharok során, melyek kiadós havazást is hoztak. A legsúlyosabb károkat a fővárostól, Wellingtontól 50 kilométerre északra található Waikanae városban okozta az ítéletidő: itt két tornádó is végigsöpört, mely tetőket rongált meg, fákat csavart ki és hatalmas áradásokat idézett elő.

 

800 000-en menekülnek az aszály elől

Szomáliában a tartós aszály miatt mintegy 805 000-en menekültek el falujukból — közölte az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala. Csak a múlt hónapban 33 000, aszály elől menekülő embert vettek számba, ez 28 százalékkal több az áprilisi adatokhoz képest. A menekülthullám 2021 januárjában kezdődött. Szomáliát és az Afrika szarvánál található többi országot negyven éve nem látott szárazság sújtja, nemzetközi segélyszervezetek pedig éhínség veszélyére figyelmeztetnek. Az ENSZ azt közölte, hogy 2020 óta a legutóbbi négy esős évszakban nagyon kevés csapadékot mértek, mára pedig a szomáliai lakosság csaknem fele élelmiszer-bizonytalanságban él.

 

16 000 birka fulladt a tengerbe

Mintegy 16 000 birka pusztult el, amikor egy teherhajó felborult nem sokkal azután, hogy elhagyta a szudáni Suakin vörös-tengeri kikötőjét, mely kulcsfontosságú átrakóhelye a Szaúd-Arábiába irányuló vágóállat-szállítmányoknak. Az elveszett állomány értéke mintegy 4 millió dollárra tehető. A felborult teherhajót az értesülések szerint 8000 birka szállítására tervezték — számolt be a Sudan Tribune lap.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..