home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Békemenet Budapesten
Talpai Lóránt
2021.10.28.
LXXVI. évf. 43. szám
Békemenet Budapesten

„Egy egész nemzetről derül ki, mit is ér” — „Gáz van…” — Navalnij kapta az idei Szaharov-díjat

„Egy egész nemzetről derül ki, mit is ér”

Olaszok, lengyelek és több tízezer magyar vonult Budapesten, a Békemeneten. A rendezvényen évek óta nem látott méretű tömeg vett részt. A jelenlévők a Szent Gellért téren gyülekeztek, majd onnan vonultak a 2006-os rendőrterror útvonalán egészen a Deák Ferenc térig, hogy együtt hallgassák meg Orbán Viktor ünnepi beszédét. A miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy az egyik oldalon a trükkök százaival kicsalt, foggal-körömmel védett hatalom, a másik oldalon a szabadság óriásbetűi mögött sorakozó elkeseredett emberek álltak. „Dönteni kell, és a döntésünk megmutatja, kik is vagyunk valójában. Egy egész nemzetről derül ki, mit is ér. Hallgat vagy protestál, beletörődik vagy fellázad, félrenéz vagy felegyenesedik, elkullog vagy harcol” — mondta Orbán Viktor miniszterelnök az október 23-ai nemzeti ünnep alkalmából, a budapesti Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán elmondott beszédében.


Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

 

„Gáz van…”

Ursula von der Leyen szerint az Európai Unióban a növekvő gázárak miatt a vállalkozások a bezárás kockázatának vannak kitéve. A novemberi határidős ügyletek ára a hollandiai TTF-csomóponton szerdán 1155 dollárra emelkedett 1000 köbméterenként, ami háztartási áron számolva 96 euró megawattóránként. Az elmúlt napokban több mint 20%-os emelkedés volt tapasztalható a gázárban, mivel Európa továbbra is küzd a téli szezon előtt növekvő kereslet kielégítésével, miközben a kontinens gáztárolói kevésbé vannak tele. Az orosz Északi Áramlat 2 gázvezeték, mely az Európának szükséges további gázt szállíthatná, továbbra is bürokratikus akadályokba ütközik Brüsszelben. A Gazprom pedig nem foglalt le további kapacitásokat az Ukrajnán át történő földgázszállításra novemberre, melyeket az ukrán GTS üzemeltető ajánlott fel. „Bár a Gazprom betartatta a velünk megkötött hosszú távú szerződéseit, nem reagált a megnövekedett keresletre, mint a korábbi években. Így Európa ma túlságosan is függ a gáztól” — mondta az EB elnöke.

 

Navalnij kapta az idei Szaharov-díjat

Az Európai Parlament az orosz ellenzék leghíresebb alakjának, Alekszej Navalnijnak ítélte oda az idén a Szaharov-díjat. Navalnijt a néppárt és a Renew Europe frakciók jelölték a díjra a szabadság, a demokrácia és az emberi jogok terén folytatott küzdelme elismeréseként. A politikus és aktivista az állami korrupciót leleplező tevékenységével lett ismert Oroszországban, sokan őt tartják Vlagyimir Putyin elnök legfontosabb ellenfelének. Navalnij február óta börtönben van. Tavaly augusztusban, egy szibériai út során, mérgezési kísérletet hajtottak végre ellene. Felépülése után ez év januárjában visszatért Moszkvába, de letartóztatták, majd két és fél év börtönre ítélték.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..