home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Békalesen, örömszerzésben
Bíró Tímea
2023.08.22.
LXXVIII. évf. 33. szám
Békalesen, örömszerzésben

Hatalmas érdeklődés övezte a ludasi iskolában a 26. Környezetismereti és Hagyományőrző Tábort. Hétfőtől péntekig 9 és 18 óra között mindennap több mint 100 gyerek gyakorolta a kézművességet, szerzett új ismereteket, barátkozott, és élményekkel gazdagodott.

A huszonhat éves Ludas Matyi Művelődési Egyesület egy kivételével eddig minden évben megszervezte a tábort, ahová egyre több szerb ajkú gyermek is érkezik azzal a céllal, hogy megtanulja vagy gyakorolja a magyar nyelvet. Vásárhelyi Teréz, az egyesület elnöke elmondta, a több mint két és fél évtized alatt sok változáson esett át a tábor.

— Azért alakult meg sok évvel ezelőtt a Ludas Matyi Művelődési Egyesület, hogy a falusi gyerekeknek is legyen lehetőségük utazni, élményeket gyűjteni. A falun élő szülők ezt nehezen tudták megvalósítani az állattartás és a földművelés mellett. A tábort is a szülők igénye alapján kezdték el szervezni. Elindultak a kézműves-foglalkozások, körbekerékpározták a Ludasi-tavat, és egy héten át programokat kínáltak a gyerekeknek. Nagymértékben megváltozott a világ, ma már a falusi családok is elmennek üdülni, viszont divat lett táborozni, és különösen népszerűek a vidéki táborok. Sajátos esszenciája van annak, hogy a gyerekek a Ludasi-tó partján a biológusunkkal együtt vizsgálhatják a tó élővilágát. Ennyi résztvevővel természetesen már nem kerékpározunk, hanem lovas kocsival vagy traktorral kirándultatjuk a táborozókat. Tavaly a Róka Tanyán jártunk, az idén pedig két gazdaságba mentünk el, az egyikben szarvasmarhákat, a másikban pedig sertéseket láthattak a gyerekek. A kézműves-foglalkozások esetében külön odafigyelünk arra, hogy olyan hagyományos tevékenységekbe tekinthessenek bele a kicsik, mint például a vesszőfonás, a csuhézás, és kuriózumnak számít a ludasi fokhagymából való füzér készítése is. A drámapedagógiai és a mesefoglalkozás, a néptánc, a népi ének szintén jelen van a táborban, emellett pedig kiemelt hangsúlyt helyezünk a környezetismeretre, mert úgy gondoljuk, hogy akkor tudjuk megőrizni és megbecsülni a környezetünket, ha ismerjük. A tavalyi tábor témája a teknősbéka volt, az ideié pedig a béka, mert mindig valami köré építjük a kézműves-foglalkozásokat. Természetesen játék is akad bőven, de ezekből is a hagyományosakat részesítjük előnyben, például a métázást. Nagy hőség esetén medencében tudnak felfrissülni a táborozók. Szeretnek ide jönni a gyerekek, mert itt mindenki megtalálja az érdeklődési körét — emelte ki Vásárhelyi Teréz.

A hat—tizenhárom éves gyerekek körül mintegy 30 felnőtt tevékenykedett. Nemcsak Vajdaság több településéről érkeztek, hanem a külföldön élő vajdasági magyarok egy része is a tábor idejére időzítette a szabadságát, hogy a gyerekek találkozhassanak, feltöltődhessenek a ludasi környezetben.

Fényképezte: Bíró Tímea

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..