home 2024. október 18., Lukács napja
Online előfizetés
Beiktatták Bánát új főpásztorát
Kónya-Kovács Otília
2024.06.05.
LXXIX. évf. 23. szám
Beiktatták Bánát új főpásztorát

Nagy ünnepként élte meg mindenki a június 1-jei napot, hiszen beiktatták hivatalába Msgr. Mirko Štefković megyés püspököt, akit Ferenc pápa március 18-án nevezett ki a Nagybecskereki Egyházmegye élére.

Ünnepre hívtak a Nepomuki Szent János-székesegyház harangjai június első napján, amikor a püspöki lak felől felvonulva mentek be Isten házába az érsekek és a püspökök, hogy részt vegyenek Msgr. Mirko Štefković püspök atya szentelési és beiktatási ceremóniáján. A főszentelő Msgr. dr. Német László belgrádi érsek, metropolita, a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia elnöke volt, a társszentelői pedig Msgr. dr. Santo Rocco Gangemi érsek, apostoli nuncius és Msgr. Fabijan Svalina szerémségi püspök.


Deák Róbert felvételei

Msgr. dr. Német László érsek homíliájában három dologra hívta fel utódjának a figyelmét. Elsőként arra, hogy a kegyelem nemcsak ajándék, hanem feladat is, továbbá hogy bábáskodnia kell a mindennapos kis, egyházi születéseknél, és Bánátban legyen Isten jó pásztora, valamint harmadikként azt említette, hogy Jézus szeretete mindig az emberekhez fogja küldeni.

— Kerüld a kiváltságélvezet kísértetét, mely már ma, a szentelés után utánad fog szaladni, és állandóan jelen lesz az életedben, és Isten hívő népe kérhesse rajtad számon azt az igent, amelyet ma Istennek adsz. Kívánom neked, hogy vigyél békét és igazságot oda, ahol a félelem és a sötétség lett úrrá a szívekben, és gyógyítsd az emberek sebeit. Isten segítsen főpásztori szolgálatodban — zárta gondolatait szentbeszédében az érsek atya.

A Nagybecskereki Egyházmegye nevében Msgr. Gyuris László általános helynök mondott köszöntőt.

— Az idén, május 2-án Ferenc pápa levelet intézett hozzánk, papokhoz, melyben egyebek között ez áll: „Nem lehetünk hiteles atyák, ha mindenekelőtt nem vagyunk gyermekek és testvérek.” Ezért kérjük a Jóistent, adja meg azt a kegyelmet, hogy ön, akit fiatalon hívott meg az Úr püspöki szolgálatra, legyen atyai szívű főpásztorunk, mi pedig legyünk gyermeki és testvéri lelkületű papjai. Vidékünk első püspöke szent volt, Szent Gellért. Adja meg a Jóisten, hogy Szent Gellért közbenjárásával ön a szentség útján vezessen bennünket Isten dicsőségére és híveink lelki javára, s így az ön püspöki jelmondata szerint közösen járjunk az Úr világosságában! Azt a tényt pedig, hogy Szent Gellért védőszentünk égi születésnapja és az ön születésnapja egy napon van, szeptember 24-én, fogadja a Jóistentől kedves ajándékként és küldetésként. Egyházmegyénknek két zarándokhelye van, Versec és Töröktopolya. Versecen a szent kereszt ereklyéit tiszteljük, Töröktopolya Szűzanya-kegyhely. Ezt azért említem a mai napon, mert főpásztori szolgálatát keresztek is fogják kísérni, és így lesz egy hely, Versec, ahol erőt meríthet majd a keresztek hordozására. A másik búcsújáró helyünkön pedig égi édesanyánk szeretetét és vigaszát tapasztalhatja majd meg.

A bánáti hívek nevében Lőrincz József szólt a felszentelt püspök atyához, mondván, sokáig vártak a kinevezésére, imádkozva a Jóistenhez, és az emberek végre ezt a napot is megérték.

— Azt kívánom, hogy jól érezze magát köztünk. Arra kérem, és azért imádkozunk, hogy szolgálatát lelkiismeretesen, tisztességesen és becsületesen végezze. Döntéseit igazságosan és bölcsen hozza meg, hivatásában legyen alázatos és irgalmas hívei, munkatársai iránt. A szívében mindig a hűség és a szeretet lapuljon. A papok és a szerzetesek iránt legyen apai és testvéri szeretettel, és abban Istennek és embernek is jót tesz. Egyházmegyénkben kevés a pap, viszont sok a tennivaló, de ha egyek leszünk, püspök atya, papok, szerzetesek, hívek, ha egységben élünk és dolgozunk, akkor céljainkat elérhetjük. A bánáti hívek nevében és a saját nevemben azt ígérem és fogadom, hogy munkájában támogatni és segíteni fogjuk.

Msgr. Mirko Štefković püspök atya a szentmise végén mindenkinek köszönetet mondott, aki ezen az örömünnepen jelen volt, illetve lehetővé tette számára, hogy ezt a tisztséget betöltse.

— Elsősorban hálámat fejezzük ki a Szentháromság egy Istennek az élet és a lelki hivatás ajándékáért, hogy mindmáig fenntartott, és lehetővé teszi, hogy újra meg újra megtapasztaljam szeretetének és irgalmasságának kegyelmét. Őszintén köszönöm Ferenc pápának azt a bizalmat, amelyet irántam tanúsított, amikor a Nagybecskereki Egyházmegye püspökévé nevezett ki. Külön köszönetet fejezünk ki minden jelen lévő érseknek és püspöknek. Először is köszönöm a főszentelőmnek, Msgr. dr. Németh László érsek-metropolita úrnak, hogy vállalta ezt a szolgálatot. Egyúttal köszönöm neki, hogy majdnem tizenhat évig vezette ezt a drága egyházmegyét. Köszönöm a szerzeteseknek és nővéreknek, teológusoknak és a Nagybecskereki Egyházmegye kedves híveinek. Megtiszteltetés számomra, hogy önökkel folytathatom életutamat. Biztos vagyok benne, hogy számos elvárásuk van az új püspökkel szemben. Együtt fogunk gyarapodni a hitben, szeretetben és közösségben, és arra kérem önöket, támogassanak imáikkal, hogy eleget tehessek az egyházmegyei közösségünk kihívásainak, melyeket Isten gondviselése küldött közétek. Köszönetet mondok a világi hatóság különböző szintű képviselőinek, a diplomácia képviselőinek, valamint a társadalmi és a civil szféra minden más tisztviselőjének. Köszönöm szépen a jelenlétüket — hangsúlyozta Msgr. Mirko Štefković, a Nagybecskereki Egyházmegye új püspöke.


Fotó: Vlado Sućur

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..