home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Befektetés a jövőbe
Talpai Lóránt
2012.05.30.
LXVII. évf. 22. szám
Befektetés a jövőbe

Csóré Róbert, Kishegyes polgármestere és Ifj. Juhász Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke a Bácsfeketehegyen felépült ipari parkról nyilatkozott a Hét Nap olvasóinak Kishegyesen a választási kampány legfőképp a befektetőbarát község és a benne épülő ipari park témája köré összpontos...

Csóré Róbert, Kishegyes polgármestere és Ifj. Juhász Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke a Bácsfeketehegyen felépült ipari parkról nyilatkozott a Hét Nap olvasóinak
Kishegyesen a választási kampány legfőképp a befektetőbarát község és a benne épülő ipari park témája köré összpontosult. Csóré Róbert, Kishegyes polgármestere a következőképpen összegezte az ipari övezet múltját és jelenét.
- Az ipari park történte körülbelül nyolc esztendőre vezethető vissza. Arra az időre, amikor a privatizációs folyamatok is elkezdődtek. A környező országokban akkor már számos ipari park épült, és ez jól példázta, hogyan lehet egy-egy térséget a külföldi befektetők számára vonzóvá tenni. Nekünk is találnunk kellett tehát egy felszerelt, illetve kiépített helyet az ipari park számára. Mivel az autóúttal való közvetlen összeköttetés nagyon fontos, ezért választottuk Bácsfeketehegy déli részét. Előtte azonban a vasút melletti zóna is szóba került, de mivel manapság a befektetők szinte kizárólag az autópályákat használják, ezért ezt az eshetőséget elvetettük. A Nagyberuházási Alap segítségével néhány év alatt sikerült kiépíteni az infrastruktúrát, és ezután megérkezett az első befektető: a Julia-malom. Ennek a cégnek egyébként Európa más országaiban is voltak malmai, és szerette volna a mi térségünk felé is terjeszkedni. Az első befektető nagyon fontos volt, hiszen ez keltette fel más cégeknek is az érdeklődését. Szóval ennek a befektetőnek hála fokozatosan élénkült az érdeklődés az ipari terület iránt. Jelenleg két befektetővel is tárgyalunk. Azok a vállalkozók, akikkel már szerződést kötöttünk, tervet készítettek, illetve benyújtották különféle engedélyek iránti igénylésüket az önkormányzathoz. Összegezve, most már kezd beérni fáradozásaink gyümölcse. Úgy vélem, hogy hosszú távon ezekben a befektetésekben rejlik a község gazdasági fellendítésének a kulcsa. Az ipari övezeten kívüli cégek is kezdenek együttműködni az övezetben levőkkel, illetve az újonnan érkezőkkel. Ebből az együttműködésből adódóan az ipari park munkahelyteremtő szerepe kibővül, azaz jóval több embert érint.
* Az ipari övezet jövőbeli lehetőségeiről beszélt Ifj. Juhász Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke is.
- Az első befektető mintegy harminc munkahelyet teremtett a községben, a másik pedig, a Jana Komerc tésztagyár, újabb harminc személy részére kínál munkalehetőséget. A gyár már partnere a Julia-malomnak, hiszen tőle vásárolja a nyersanyagot. Az építése már folyamatban van, szeptemberre tervezik a megnyitását. A mezőgazdasági gépek telephelye mezőgazdasági gépek előállítására és forgalmazására szakosodott. Mivel kezdetben inkább a termékek forgalmazására kerül a hangsúly, egyelőre csak öt új munkahelyben gondolkodnak. De a gazdasági helyzet javulásával szeretnék a termelést is beindítani. Kedvező gazdasági helyzet esetén a Julia-malom is lehetségesnek tartja tevékenységének bővítését. Ez természetesen újabb munkahelyet és megélhetési lehetőséget nyújtana. Megállapítható tehát, hogy megkezdődött egy fellendülési folyamat, melynek az emberek sok éven át csak az előkészületeit látták és talán el sem hitték, hogy lesz eredménye. Most, amikor már szemmel látható, hogy az önkormányzat vállalkozóbarát, s idevonzotta a befektetőket, hogy felépültek az épületek, talán megváltozik a véleményük. Most már adva van az elsődleges infrastruktúra, azaz minden készen áll a további befektetők fogadására. Ha az ország gazdasági és politikai helyzete stabilizálódik és kissé közelebb kerülünk az Európai Unióhoz, akkor a külföldi beruházók biztonságban tudják majd a pénzüket, és nemcsak érdeklődnek majd, hanem be is fektetik itt a tőkéjüket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..