home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Befejeződött a dohányfelvásárlás
(Tha)
2008.01.30.
LXIII. évf. 5. szám
Befejeződött a dohányfelvásárlás

A sajtótájékoztató részvevői: Tamer Tecirlioglu igazgató, Gere Imre, Goran Pekez - Szabó Attila felvételeA Japan Tobacco International -- a nyáron uralkodó szárazság ellenére -- nagyon elégedett a szerbiai dohány minőségével, amelyből a zentai gyár tavaly 2400 tonnát vásárolt fel. Hatszáz te...

A sajtótájékoztató részvevői: Tamer Tecirlioglu igazgató, Gere Imre, Goran Pekez - Szabó Attila felvétele

A Japan Tobacco International -- a nyáron uralkodó szárazság ellenére -- nagyon elégedett a szerbiai dohány minőségével, amelyből a zentai gyár tavaly 2400 tonnát vásárolt fel. Hatszáz termelővel vannak szerződéses viszonyban, akik mintegy 1900 tonna Virginia és 500 tonna Berley típusú dohányt adtak át. Ez a mennyiség az ország dohánytermésének a 33 százaléka -- mondta Tamer Tecirlioglu, a JTI -- Zenta vezérigazgatója a felvásárlás utolsó napján megtartott sajtótájékoztatón.
A vállalat vezetője bejelentette: 2007 áprilisa óta egymilliárd cigarettát állítottak elő, azokból a közismert márkákból, mint a Winston, a Monte Carlo, a Memphis, a Camel, a More és mások. A gyártási folyamatban eleget tesznek a legszigorúbb minőségi mércéknek, amit a németországi és az ausztriai laboratóriumok vizsgálatai támasztanak alá. Ennek köszönhetően az idén megkezdik a Zentán készült termékeik kivitelét a nyugat-balkáni országokba. Goran Pekez, a japán multinacionális cég adriai körzetének marketing- és jogi ügyekkel megbízott felelőse hozzátette: a JTI lesz az első vállalat, amely eleget tesz a szerbiai kormány felhívásának, hogy fokozza eladását a szomszédos államokban is.
A zentai dohánygyár igazgatója beszélt arról is, hogy az idén ötmillió dollárt kívánnak fordítani a szerbiai dohánytermesztés fejlesztésére, s egyben reményét fejezte ki, hogy a kormány hamarosan megállapítja a dohányért fizetendő prémiumot, ami elengedhetetlen a továbblépéshez.
Az összejövetelen részt vett Gere Imre zentai termelő, aki viszonylag fiatal kora ellenére már 1986 óta foglalkozik dohánytermesztéssel, 2000 óta pedig nagyobb területen is. Véleménye szerint a tavalyi év volt a legrosszabb a mögöttünk levő évtizedben, hiszen nemcsak a szárazság, hanem a különféle növényi betegségek is megkeserítették a földművesek életét. A JTI-vel kiváló az együttműködésük, de a prémium minden évben az égető kérdések között szerepel. Az egyik felvetésük például az, hogy nagy a különbség az első osztályúnak és a negyedik osztályúnak besorolt dohány után fizetett prémium között. Azt szeretnék elérni, hogy ezt a juttatást, amely kihatással van a dohánytermesztésre és a beruházások tervezésére, a szerződéskötés előtt meghatározzák, ami tulajdonképpen februárban kezdődik.
A zentai dohánygyárban jelenleg 140 személy van állandó munkaviszonyban, a dohányátvételi időszakban további 210 idénymunkást alkalmaznak. Az elkövetkező egy évben 30 új, határozatlan időre szóló munkahelyet szándékoznak nyitni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..