home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Befejeződött a csókai községháza felújítása
(Forrás: Csókai Krónika)
2014.11.04.
LXIX. évf. 45. szám
Befejeződött a csókai községháza felújítása

A szabadkai Maksim gradnja Kft. befejezte a csókai községháza B és C részlegének felújítását. Ferde tető került az épületrészekre, és renoválták a homlokzatot. Az elvégzett munka értéke 6,9 millió dinár. A javítások eredményeként a községháza harminc százalékkal energiahatékonyabb lett, ezenkívül szép is.

A tavalyi első fázisban az objektum középső része készült el, most pedig a B — ahol a Szociális Központ van — és a C rész, vagyis az asztaliteniszklub épülete újult meg. A beázó lapos tetőt ferdére cserélték, a külső falakat hőszigetelték, a homlokzatot befestették. A teljes felújítás értéke 15 millió dinár, a költségeket a helyi önkormányzat állta.

— Mivel korábban kicseréltük a tönkrement ablakokat, télen a fűtés, nyáron pedig a hűtés során takarítunk meg jelentős mennyiségű energiát — mondta Balázs Ferenc községi elnök. Hozzátette, az udvar és a zöld területek rendbetétele még hátravan.

Csökken a diákok létszáma

A csókai Jovan Popović Általános Iskolába ebben az iskolaévben összesen 422 tanuló iratkozott be. Ez a létszám kétosztálynyival kevesebb, mint tavaly, amikor is az iskolának 460 diákja volt.

— Az idén Feketetón 3, Szanádon 5 szerb elsősünk van, ők kombinált tagozaton tanulnak. Csókán 11 szerb és 10 magyar gyerek indult első osztályba — mondta Julijana Bagdal igazgatónő, és hozzátette, hogy a két évvel ezelőtti létszámhoz viszonyítva megfeleződött az elsősök száma.
A szerb és a magyar tagozatokon egyaránt fogynak a diákok.

Egyházaskéren, ahol főleg magyarok élnek, és Feketetón, ahol a falu lakosságának a fele magyar, az idén egyetlen magyar elsős sincs. Csókán a szerb elsősök létszámát két kínai gyerek növelte meg.
— A Csókán üzletet fenntartó kínai házaspár két gyermekéről van szó, akik Újvidéken születtek. A fiú neve Vnaghin Ji, de a társai elnevezték Sašának, a kislány pedig Milica Vanghia Ji néven lett anyakönyvezve — magyarázta a tanító nénijük, Nevenka Vulović. — A gyerekek könnyen beilleszkedtek, jól tanulnak, a matematikát szeretik a legjobban. A Ji család idősebb lánya, Vanga már tizenhárom éve él Szerbiában, és az általános iskola felső tagozatára szintén Csókán járt.
A Jovan Popović Általános Iskola feketetói kihelyezett tagozatának diákjai az idei iskolaév kezdetétől a csókai központi iskolában tanulnak, a felügyelőség ugyanis megtiltotta a feketetói iskolaépület használatát, mivel nem biztonságos. Voltak, akik ezt úgy értelmezték, hogy a faluban megszűnt az iskola. Ez azonban nincs így, mivel hamarosan befejeződnek az épület felújítási munkálatai.

— Amint megkaptuk a felügyelőség rendeletét az objektum bezárásáról, lefényképeztük a falak és a padlás állapotát, majd elkészült az épület szanálási terve, kiírtuk a közbeszerzést, és kiválasztottuk a legkedvezőbb ajánlattevőt. A mintegy hárommillió dinárba kerülő munkálatokat Csóka község költségvetéséből fedezzük — hangsúlyozta Balázs Ferenc, Csóka község polgármestere.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..