home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Befejeződött a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XI. Találkozója
k. o.
2006.04.04.
LXI. évf. 14. szám
Befejeződött a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XI. Találkozója

A zárórendezvény közönsége és a díjazottak - Fényképezte: Szabó AttilaA március 24-étől április 2-áig tartó héten tizenegy amatőr színtársulat mutatkozott be Vajdaság minden területéről, azaz több mint 400 lelkes műkedvelő hozott derűt a bácsfeketehegyi színházkedvelő közönségnek, amely ezt...

A zárórendezvény közönsége és a díjazottak - Fényképezte: Szabó Attila

A március 24-étől április 2-áig tartó héten tizenegy amatőr színtársulat mutatkozott be Vajdaság minden területéről, azaz több mint 400 lelkes műkedvelő hozott derűt a bácsfeketehegyi színházkedvelő közönségnek, amely ezt a bizalmat úgy hálálta meg, hogy mindennap telt házzal fogadta őket, és szívből jövő vastapssal jutalmazta munkájukat. A mintegy 3000 néző közül 122 került be később a közönségdíjat elbíráló zsűribe, vagyis olyan egyének, akik a tizenegy előadásból legalább kilencet láttak. Ez a rendhagyó eredmény is csak a házigazdák, a Feketics ME kiváló szervezői és vendégfogadói készségét bizonyítja -- mondta a gálaműsor bevezetőjében Szöllősy Vágó László, a VMMSZ főtitkára.
Az ünnepélyes eredményhirdetésen megjelent Nagy Ferenc, a Magyar Köztársaság szabadkai főkonzulja és felesége, Bunyik Zoltán tartományi oktatási és művelődési titkár, valamint Szűgyi István, Kishegyes község polgármestere.
Faragó Árpád, a találkozó művészeti bizottságának tagja köszöntötte a résztvevőket, majd Ágoston Pribilla Valéria, a művészeti bizottság elnöke értékelte az egy hét alatt látott előadásokat. Megfigyeléseikben mindketten kiemelték a társulatoknak a nyelvi igényességre való törekvését, valamint azt a nagyfokú igyekezetet, érdeklődést és odafigyelést, amellyel a sokarcú, illanó pillanatokból maradandó élményt formáltak mind önmaguk, mind pedig a közönség számára. Dudás Károly szavaival élve egy héten keresztül együtt volt a délvidéki magyarság nagy családja, amely ismételten bebizonyította, hogy istenverte közösségünket nem a politika, hanem a kultúra, különösen pedig a színjátszás közösségteremtő ereje őrzi és tartja meg a széthullástól.
A XI. Találkozó különdíjasai:
A Hét Nap egyéves előfizetését kapta a nagykikindai Lepár Ferenc és a bácsfeketehegyi Szukola Béla a társulatukban hosszú éveken át folytatott érdembeli munkájukért. A Családi Kör egyéves előfizetését két kiváló epizódszereplő vette át: a tóbai Szántó Tivadar és a nagybecskereki Erős Laura. A művészeti bizottság különdíjra javasolta a nemesmiliticsi Lackó Máriát is, aki Alfonso Paso: Ön is lehet gyilkos c. darabjában beszédgyorsasági rekordot döntött; a nagykikindai Tóth Jánost, aki az eddig lezajlott találkozók mindegyikén emlékezetes alakítást nyújtott. A budapesti Égtájak rendezőiroda különdíját a topolyai Bogárdi Zsolt, a legjobb debütáló címszereplő kapta. A nagykikindai önkormányzat különdíját a péterrévei Karinthy Frigyes Színjátszó Kör érdemelte ki közösségteremtő tevékenységéért. A kishegyesi önkormányzat ajándékát a szilágyi József Attila ME vette át fiatalokat mozgósító előadásáért.
A Találkozó hivatalos díjazottjai:
Szántó Róbert-díj a legszebb színpadi beszédért: Soma Színtársulat (Bácsfeketehegy).
Magyari Piri-díj a legjobb női mellékszereplőnek: Vojtér Ilonka (Topolya).
Nagy István-díj a legjobb férfi mellékszereplőnek: Szabó László (Bácsfeketehegy).
Szilágyi László-díj a legjobb férfi főszerepekért: Mácsai Endre (Zenta) és Polyák László (Nagybecskerek).
A Garay Béla-díjat a legjobb hagyományos előadásért a nagykikindai társulat érdemelte ki a Ray Cooney: Dupla vagy semmi c. vígjáték feldolgozásáért.
Bambach Róbert-díj az új színházi kifejezési formák legsikeresebb alkalmazásáért: Népkör MMK színtársulata (Arisztophanész: A nők ünnepe).
A találkozó fődíját, a Pataki László-díjat a zentai színtársulat vihette haza (Peter Weiss: Mockinpott úr kínjai és meggyógyíttatása). A művészeti bizottság ezt az előadást terjesztette fel a tartományi szemlére.
A nagyérdemű közönség díját titkos szavazás útján a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ előadása kapta.
A vasárnapi gálaműsor az Újvidéki Színház És mi lett a nővel? című előadásával zárult.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..