home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Befejeződik a szennyvízhálózat kiépítése
Tóth Lívia
2023.09.06.
LXXVIII. évf. 36. szám
Befejeződik a szennyvízhálózat kiépítése

Dr. Aleksandar Martinović szerbiai államigazgatási- és helyi önkormányzati miniszter és dr. Pásztor Bálint, köztársasági parlamenti képviselő, a VMSZ alelnöke Zentára látogatott, ahol Czegledi Rudolf polgármester és munkatársai fogadták őket.

A küldöttség a Kertek helyi közösségben, a Joó Lajos utcában megtekintette a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítésének munkálatait.

Dr. Aleksandar Martinović az újságíróknak elmondta, viszonylag rövid idő alatt már másodszor jött el a Tisza parti városba. A mostani meghívás apropója, hogy befejezéséhez közeledik a zentai Kertek helyi közösségben a szennyvízhálózat kiépítése, melyet a minisztérium 20 millió dinárral támogatott. Az összeghez Zenta önkormányzata tett hozzá közel két millió dinárt. A településen ez volt az egyetlen helyi közösség, amely még nem rendelkezett szennyvízhálózattal.

Hozzátette, jelezte a polgármester úrnak, hogy a minisztérium a következő évben is hajlandó támogatni Zenta Községet egy másik projektumban, amely fontos az itt élők számára. Ez talán a zentai városháza felújításának a folytatása lehetne, amelyhez 70 millió dinárra lenne szükség. Amennyiben az önkormányzat úgy dönt, ez prioritás a község számára, akkor törekedni fognak arra, hogy akár több részletben folyósítsák ezt az összeget, hogy a felújítás 2-3 éven belül befejeződhessen.

–Az a tény, hogy a minisztériumunk számos olyan községet támogatott, ahol szerbek és magyarok, illetve más nemzeti közösségek élnek, azt mutatja, hogy Szerbiának az az érdeke, hogy az országot minden polgár az otthonának érezze, függetlenül attól, melyik nemzethez tartozik. Nagyon jelentős, hogy Zentán is, valamint azokban a községekben, amelyekben nemrégiben jártam, például Csókán, Magyarcsernyén, vagy Nagykikindán, a szerbek és a magyarok együtt dolgoznak azért, hogy a lokális közösségük fejlődjön, gyarapodjon. Aleksandar Vučić elnök és a szerb kormány kitart abban az elhatározásban, hogy ápoljuk a jó viszonyt a szerb és a magyar nép, valamint Szerbia és Magyarország között – hangsúlyozta Dr. Aleksandar Martinović. Politikai üzenetnek nevezte, hogy Szerbia kész befektetni azokba a községekbe is, ahol több nemzet tagjai élnek együtt.

Dr. Pásztor Bálint kiemelte, február végén tárgyalt Martinović miniszter úrral arról, hogy a minisztérium támogassa a vajdasági, magyarok lakta községek fejlesztési törekvéseit is. Zenta azon községek közé tartozik, amelyek nagyon jól szerepeltek ezen a pályázaton, hiszen két projektuma is nyertes lett, a már említett mellett a Green Future nemzetközi zenei fesztivál megszervezésére 2 millió 350 ezer dinárt különített el a minisztérium. A szennyvízhálózat bővítésével a Kertek helyi közösségben élők életminősége is javul, illetve növekszik az ingatlanjaik értéke.

–Gyakran visszahallom, hogy miért dicsekszünk, hiszen a nép pénzéről van szó, de azt tudni kell, ha a magyarságnak a VMSZ részéről nem lenne erős politikai érdekképviselete Belgrádban, ez a pénz esetleg nem Zentán került volna, hanem valahova Dél-, Kelet-, vagy Nyugat-Szerbiába, hiszen az országnak 174 önkormányzata van.

Czegledi Rudolf polgármester szerint ünnep a város számára, hogy ezeket a munkálatokat napokon belül sikerült befejezni. Ez azt is jelenti, hogy a település ezen részében is folytatódhatnak az infrastrukturális beruházások.

A látogatás folytatásában a küldöttség az országos hírű zentai Réel csokoládé üzemben járt.

Dr. Aleksandar Martinović szerbiai államigazgatási- és helyi önkormányzati miniszter a délelőtt folyamán Nagykikindán tartózkodott.

A szerző, Horváth Zsolt és a Dinovizija felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..