home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Befagyott az ingatlanpiac
Kartali Róbert
2020.04.21.
LXXV. évf. 16. szám
Befagyott az ingatlanpiac

Az új típusú koronavírus a gazdaság számos ágazata mellett az ingatlanpiacot is megfertőzte. A világjárvány miatt az emberek óvatosabban költekeznek, a vásárlóerő a napi szükségletekre fókuszál, a korábban betervezett nagyobb kiadások a legtöbb esetben várólistára kerültek.

A mikroökonómia ökölszabálya szerint ha csökken a kereslet és túlkínálat alakul ki, akkor csökkennek az árak. Ez ebben a stagnáló helyzetben nem tapasztalható, hiába csökkent a kereslet, az eladósorban levő ingatlanok tulajdonosai is kivárnak, hiszen kerülik a személyes találkozásokat. Vannak olyan ingatlanok, amelyek most, a rendkívüli állapot idején cserélnek gazdát, de ezek az adásvételi megegyezések még a járvány szerbiai térhódítása előtt köttettek meg, most csak az adminisztrációs ügyintézések folynak, de azok is akadozva.

— Teljesen megállt a kereslet, a hatvan-hetven helyett alig van napi négy-öt telefonhívásom, ez mindent elmond az ingatlanpiac helyzetéről — emelte ki lapunknak a szabadkai Porta 024 ingatlanközvetítő irodából Szügyi Rezső. Mint mondta, az eladandó ingatlanokból nem lett kevesebb, viszont nem kínálnak fel újabbakat. — Nincs is értelme, mert a kijárási tilalom miatt nem lehet terepre menni, ingatlant pedig senki sem vásárol látatlanban, és senkit nem is szeretnék veszélybe sodorni azzal, hogy ügyfelet viszek hozzá. Senki sem tudhatja a másik emberről, hogy esetlegesen fertőzött-e.


Illusztráció (Pixabay.com)

Az ingatlanárak mindettől függetlenül nem változtak — hangsúlyozta Szügyi. Mint mondta, ezt az egységes álláspontot a Szerbiai Gazdasági Kamara keretében működő ingatlanközvetítő ügynökségek csoportosulása fogalmazta meg.

— Az ingatlanpiac befagyott, nincs forgalom, ezáltal nem is lehet százalékosan meghatározni az ingatlanárak változását. Az ingatlanpiacot eddig egyértelműen a bankhitelek mozgatták, ezért a már korábban kérelmezett lakáshitelek jóváhagyása által valamilyen formában most is van némi forgalom, de ez még mindig a régi árak függvényében történik. A bankok működnek, és nem változtatták meg a lakáshitelek feltételeit. Ha az ügyfél hitelképes, akkor megkapja a hitelt. Az ügyintézés tekintetében azonban vannak változások. Ha az eladó 65 év feletti, akkor nem mehet közjegyzőhöz hitelesíteni, ezért valakinek felhatalmazást kell adnia. Ám ehhez is közjegyzőre van szükség, akinek ilyen esetben házhoz kell mennie. A legtöbbször egy családtagot választanak felhatalmazott személynek, aki ezután jogosult lesz az ügyintézésre. A Köztársasági Földhivatal a rendkívüli állapot miatt nincs nyitva, de a közjegyzőnek szerencsére van betekintése az ingatlan-nyilvántartásba, ami megkönnyíti a folyamatot. A rendkívüli helyzet miatt az adóhivatal sem a megszokott módon működik, ahogyan a bíróság sem. Most az egyik ügyfelem lakáshitele éppen a bíróság miatt akadt el, mert nem ad ki egy válásról szóló dokumentumot. Tehát a lakáshitelekhez szükséges adminisztrációs ügyintézések lebonyolításakor mutatkoznak meg leginkább a nehezítő körülmények.

Szügyi szerint a világjárvány miatt megtorpant a felfelé ívelő ingatlanpiac, az elmúlt néhány évben jelentős volt az ingatlanforgalmazás. Hozzátette, a 2008. évi gazdasági válságot követő időszakhoz hasonlóan a mostani stagnálás után is újra beindulhat az ingatlanpiac, hiszen mint mondta, az ügyfelek — mindkét oldalon — nem álltak el az eladási, illetve a vásárlási szándékuktól, de kivárják a helyzet javulását.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..