home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Beépített zuhanyfülke — az alapoktól a stílusig
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2018.02.14.
LXXIII. évf. 6. szám
Beépített zuhanyfülke — az alapoktól a stílusig

Az építkezés, az átalakítás során sokszor tapasztaltam, hogy a fürdőszoba tervezése legtöbbször az utolsó helyen szerepel.

Azt azonban tudnunk kell, hogy ez a helyiség az egyik legfontosabb része az otthonunknak.

Fontos, hogy átgondoljuk, melyik szanitert hová szeretnénk tenni, hol van a legjobb helye. Sokszor felmerül az a kérdés is, hogy készen vásároljunk zuhanyfülkét, vagy legyen inkább beépített.

A készen vásárolt zuhanykabinnal nem sok dolgunk lesz, csak fel kell állítanunk, majd bekötnünk. Az épített zuhanyfülke ezzel szemben belsőépítészeti megoldás. Ehhez falazás, kőműves- és üvegesmunkálatok is szükségesek.

Ha az utóbbi mellett döntünk, ezekre a hasznos szempontokra kell több figyelmet fordítanunk!

 

 

Vízelvezetés

A legelső feladatok közé tartozik, hogy a vizet megfelelően vezessük el. Ez nélkülözhetetlen, hiszen csak ekkor működik jól a fürdőszobánk. Ki kell választanunk a megfelelő szifont és zuhanyfolyókát, természetesen a szerelők segítségével. Panellakások esetében lehet, hogy meg kell emelnünk a tálca magassági szintjét, hogy legyen elég hely a bekötéshez.

 

A zuhanytálca kialakítása

A tálca anyaga többféle lehet: akrilhab kompozit, öntött márvány műgyanta/ dolomitzúzalék, és kapható a hagyományos préselt, zománcozott fémlemeztálca is.

A tálcákat magasítóval, előlappal is megvásárolhatjuk, valamint csempével is burkolhatóak. A padlóba süllyesztett, illetve a padlószinten levő magasságoknál már a padló elkészítése előtt be kell építeni a szifont. Nagyon fontos, hogy ügyeljünk a megfelelő lejtésre, akármelyikről van is szó, fontos, hogy ne álljon a víz a felületen. A kész zuhanytálcáknál már előre ki van alakítva a lejtés a lefolyó felé. Az épített fülkék esetében a tálca lehet az aljzattal egysíkú, vagy abból kiemelkedő, illetve építhetünk egy néhány centis peremet is, ezáltal a víz nem fog szétfolyni.

Mostanában nagyon divatosak a küszöb, illetve perem nélküli zuhanykabinok, melyek nagyon mutatósak. Esetükben a legpraktikusabb a vonalszerű összefolyó, melyet a fülke széléhez kell tenni.

 

A helyiség szigetelése

A vizes helyiségekben a másik nagyon fontos dolog, hogy jó legyen a szigetelés. Az épített zuhanykabinokhoz a legpraktikusabb a kenhető szigetelőfólia, illetve a sarokerősítő szalag. Megéri ezekre az elején többet költeni, mint később az esetleges javításra.

 

Alakítsuk ki a burkolatot

Manapság már hatalmas választék áll rendelkezésünkre a különféle burkolatokból. Ezek összeválogatásának és a minta kigondolásának csupán a képzeletünk szabhat határt.

Az épített zuhanykabin mérete függhet a kiválasztott csempéétől is, ezért nem szükséges feldarabolnunk a hátfalra kerülő csempelapokat. Nyugodtan építhetünk nem szabványos méretű zuhanykabint, ám mindeközben ne feledkezzünk meg a kiváló minőségű és a nagy precizitással végzett vízzáró szigetelésről sem.

A padló kialakításakor válasszunk valamilyen csúszásmentes mozaikot vagy járólapot. Ezzel a megfelelő lejtés is könnyen kialakítható. Ha épített tálcánk van, akkor a zuhany padlójánál is folytathatjuk ugyanazt a változatot, sőt, kreatív módon akár kavicsburkolatot is használhatunk. Ezzel még a talpunk masszírozását is megoldhatjuk.

 

 

A fülke alakja

Hatalmas előnye, hogy akkorát építünk belőle, amekkorát szeretnénk, illetve amekkora elfér a térben. Lehet íves falú is. A fal anyaga lehet Ytong tégla, üvegtégla, építőlemez, illetve természetesen ezek kombinációja is.

 

A fülke stílusa

Nagyon népszerű megoldás, ha az épített zuhany mögött folytatódik a fürdőszoba más részein található falicsempe — viszont küszöb és tálca nélkül. Ebben az esetben még jobban ügyeljünk a vízelvezetésre.

A fülke üvegkabinja többféle vonalú lehet, ez függ a lakás stílusától is. Választhatunk szögletes formát, mely a modernebb irányzat jegyeihez tartozik, ám nagyobb helyet igényel, illetve íveset is.

Ha ajtót is szeretnénk rá, nyíló vagy toló rendszerűt vehetünk. A tolóajtók sokkal praktikusabbak, már ami a helyigényt illeti, ám az egyszerűen nyíló ajtók strapabíróbbak.

 

 

Melyik a költségesebb?

Az épített zuhanyfülke természetesen sokkal drágább, mint a készen vásárolt változat. Ám tartósabb is. Tehát ha hosszabb időre tervezzük a zuhanykabinunkat — márpedig miért ne tennénk —, akkor az épített mellett ajánlatos döntenünk.

 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..