home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Bécsi szelet
(o. i.)
2007.02.28.
LXII. évf. 9. szám

TÁRGYALÁSOK AZ OSZTRÁK FåVÁROSBAN. A február 21-ére összehívott háromnapos tárgyalásokra, a Kosovo végleges státusát meghatározó üléssorozatra Szerbia huszonöt tagú tárgyalócsoportot küldött Bécsbe. A tárgyalócsoportot Slobodan Samardžić, Vojislav Koštunica miniszterelnök tanácsadója,...

TÁRGYALÁSOK AZ OSZTRÁK FåVÁROSBAN. A február 21-ére összehívott háromnapos tárgyalásokra, a Kosovo végleges státusát meghatározó üléssorozatra Szerbia huszonöt tagú tárgyalócsoportot küldött Bécsbe. A tárgyalócsoportot Slobodan Samardžić, Vojislav Koštunica miniszterelnök tanácsadója, és Leon Koen, Boris Tadić köztársasági elnök tanácsadója vezette. A szerbiai küldöttség elutasította Martti Ahtisaari ENSZ-különmegbízott tervezetének minden olyan pontját, amely sérti Szerbia szuverenitását és integritását. Belgrád olyan megoldásokat javasolt, amelyek ,,Szerbián belül nemzetközileg szavatolt lényegi autonómiát biztosítanának Kosovo számára. Szóval: az osztrák fővárosban tartott tárgyalások nem szolgáltak meglepetéssel, nem hoztak semmi újat. Ott csak a bécsi szelet elkészítésének első fázisa történt meg: a klopfolás. A húsverő kalapács végezte puhítás után a behempergetés jön (lisztbe), aztán a mártogatás (tojásba), majd a bundázás (zsemlemorzsába). A rántott szelethez szükséges olaj forrósítását Ahtisaari március 10-ére ígérte: végleges rendezési tervét ezen a napon viszi nyilvánossá.
KÜLFÖLDI DIPLOMATÁK BELGRÁDBAN ÉS ÚJVIDÉKEN. Múlt kedden Belgrádban járt az Európai Parlament délkelet-európai küldöttsége, Doris Pack vezetésével. A küldöttség találkozott Boris Tadić köztársasági elnökkel, Vojislav Koštunica kormányfővel, valamint a szerbiai parlamenti pártok képviselőivel. A találkozón a VMSZLista Sandžakért Koalíció képviselői csoportot Pásztor Bálint frakcióvezető képviselte, s a küldöttség előtt elmondta: a VMSZ szerint Kosovo kérdése elsősorban a szerb és az albán nemzet problémája. Szerinte Kosovo és Vajdaság kérdése össze sem hasonlítható, viszont ha Kosovo kapcsán a kisebbségi jogok és az autonómia tekintetében körvonalazódnak pozitív megoldások, e megoldások egy részének alkalmazhatónak kellene lennie a Vajdaságban is.
Ugyanazon a napon Újvidéken járt Hans Ola Urstad, az EBESZ szerbiai missziójának a vezetője, és találkozott Bojan Pajtićtyal, a Tartományi Végrehajtó Tanács elnökével, Nenad Čanakkal, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnökével, valamint Kasza Józseffel, a VMSZ elnökével. A tájékozódó jellegű találkozón az európai politikus ezúttal is kiemelte: az EBESZ számára nagyon fontos a kisebbségek jelenléte a parlamentben, s jelentős kimozdulásnak számít, hogy nemcsak a nemzeti pártok listáján kerültek be kisebbségiek a szerbiai parlamentbe, hanem más pártokén (DP, SZRP) is. Kasza József, a VMSZ elnöke a Magyar Szónak adott rövid nyilatkozatában a külföldi diplomata értékelése kapcsán a következőket mondta: ,,Minden egyes párt arra törekedett, hogy a kisebbségi képviselőket -- jelképesen szólva -- csak csokorként tűzze a kalapjára mutogatni: mennyire kisebbségbarát politikát folytat. Láthatjuk, mi lett ennek az eredménye: a Demokrata Pártnak végül is egy magyar képviselője van, és a radikálisoknak is egy. A VMSZ-t kivéve a többi pártnak egy sincs. Holott mindannyian a kisebbségi szavazatokat célozták meg. Ettől eltekintve a VMSZ továbbra is támogatni fogja az ország demokratikus átalakulását, de a jövőben is kitart a kisebbségek problémáinak a megoldásáért. Szerinte a kimozduláshoz szemléletváltás kell. Szemléletváltás kell, de rendszerbeli változások is ahhoz, hogy az EBESZ által szorgalmazott projektum, a többnemzetiségű rendőrség megalakítása valósággá válhasson. Ehhez nem elegendő a rendőriskola népszerűsítése, a kisebbségi tanulók toborzása, mert a nemzetiségi fiatalokat nehéz meggyőzni, hogy szolgálatot vállaljanak egy olyan ,,bűnözéspárti rendőrség munkájában, mint amilyen a mostani szerbiai.
BETÖRTÉK A VMSZ ÚJVIDÉKI IRODÁJÁNAK AZ ABLAKÁT. Kedden az EBESZ képviselőivel folytatott találkozón olyan értékelés is elhangzott, hogy ,,Vajdaságban a nemzetek közötti viszonyok most sokkal jobbak, mint két évvel ezelőtt voltak. Nos, még meg sem száradt a nyomdafesték a papíron, máris újabb incidens történt: február 25-én (néhány év leforgása alatt már másodszor) kövekkel dobálták meg a Vajdasági Magyar Szövetség újvidéki székházát a Fehér Ferenc téren. Egy kődarab egyméteres átmérőjű lyukat ütött az iroda dupla üvegű ablakán. A vasárnapra virradóra történt eset kapcsán közleményt adott ki a VMSZ dél-bácskai és szerémségi szervezete, melyben megállapítja: az újvidéki magyarságot különösen aggasztják a sorozatos magyarellenes támadások. ,,A magyar sírokat leromboló, a magyarok ellen verbális és testi támadásokat elkövető személyek olyan soviniszta és nacionalista beállítottságú emberek ihletik, akik a szerb Athénban nem akarnak más nemzetekhez tartozó embereket látni -- olvasható a közleményben. Azt a tényt, hogy szervezett akciósorozatról van szó, a magyarság elleni gyűlöletbeszéd újabb esetéről, a szervezet egy példával támasztja alá: a Kurir napilap február 24-ei, szombati számának a címoldalán a következő címmel jelent meg írás: A magyarok elűzik a kosovói szerbeket Vajdaságból. Az állításnak semmi alapja, viszont felbujtás céljára nagyon megfelelt: a VMSZ újvidéki szákházának bevert ablaküvege rá a bizonyíték. A rendőrség és az állami szervek passzív hozzáállása pedig csak felbátorítja azokat, akik nemzeti türelmetlenséget szítanak.
VANDÁL CSELEKEDET. A vasárnap hajnali újvidéki vandalizmust megelőzően egy másik is történt a Vajdaságban: a Fruška gorán, az Ivan Stambolić emlékére állított márványtáblánál. 2000 augusztusában Belgrádban elrabolták Szerbia egykori elnökét, Ivan Stambolićot, a Fruška gorára vitték, és egy előre elkészített meszesgödörbe lőtték. A meggyilkolt politikus földi maradványaira csak évekkel később, a Zoran Đinđić meggyilkolását követő vizsgálat során bukkantak rá -- a gyilkosság helyszínén a politikus barátai és tisztelői emlékművet emeltek. Erre az emlékműre festett föl valaki a múlt héten sértő, cirill betűkkel írt üzenetet: ,,Köszönjük, Legija. A mondat mellé keresztet rajzolt a négy csiholóval. Bojan Pajtić, a tartományi kormány elnöke a múlt kedden a legerélyesebben elítélte az emlékműrongálást, megállapítva: ez a vandál cselekedet jól tükrözi a társadalmi viszonyokat, amelyek között még ma is élünk. Emlékeztetőül: a Stambolić-gyilkosság első számú vádlottját, Milorad Ulemek Legiját 40 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték (Legija fellebbezett).
HÁROM KÉPVISELå -- KÉT FRAKCIÓ. Mint már hírül adtuk: a Vajdasági Magyar Szövetség 3 képviselője a szerbiai parlamentben a Lista Sandžakért Koalíció 2 bosnyák képviselőjével alakított frakciót. A múlt szerdán ehhez a képviselőcsoporthoz csatlakozott Riza Halimi (Preševo-völgyi Albán Koalíció) és dr. Rajko Đurić (Szerbiai Romák Uniója) is. Így a Pásztor Bálint vezette kisebbségi pártok frakciójának összesen 7 képviselője lett, valójában azonban 6 honatya alkotja. Megalakult ugyanis egy másik képviselőcsoport, a vajdasági frakció: a Vajdasági Szociáldemokrata Liga 4 képviselőjéhez csatlakozott a VMSZ-es Varga László. A VSZLVMSZ képviselőcsoport a két pártelnök megállapodása nyomán jött létre, az új frakcióról pedig Pásztor Bálint a következőket nyilatkozta: ,,Fontos, hogy a kisebbségi előjelű képviselőcsoport mellett legyen egy autentikus vajdasági is. Nemcsak azért jelentős ez, mert így megduplázódik a VMSZ képviselőinek a felszólalási ideje a parlamentben, de Vajdaság és a VMSZ programjából eredően is nagyobb érvényt tudunk szerezni az itteni magyarság érdekeinek.
EGYIK SZEMÜNK SÍR, A MÁSIK MEG NEVET. A múlt hétvége az Oscar-gála jegyében zajlott, amin a szabadkai magyarok -- ha reggelig nézni akarták a filmes díjkiosztót -- csak mérgelődhettek. A kábelszolgáltató ugyanis lekapcsolta az amerikai filmgálát közvetítő magyar csatornát, az RTL Klubot, mondván, hogy a közvetítés jogát a belgrádi RTS vette meg! Az RTL Klub csatornáján hétfőn kora reggel csak hang volt -- kép nem. Örömhír viszont, hogy a Helsinkiben május 10-én tartandó Eurovíziós Dalfesztiválon Magyarországot Rúzsa Magdi képviseli majd. A kishegyesi Rúzsa Magdolna, a Megasztár nyertese a közönség szavazatai alapján lett az év felfedezettje.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..