home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Bécsi keringő
Tóth Lívia
2015.08.30.
LXX. évf. 34. szám
Bécsi keringő

Most, amikor tájainkról is egyre több család dönt a külföldi munkavállalás mellett, érdekes téma lehet, hogy melyik a világ legélhetőbb városa. Nos, az egyik vezető londoni gazdaságelemző központ, az Economist Intelligence Unit legfrissebb felmérése szerint az első helyre az ausztráliai Melbourne, a másodikra Bécs, a harmadikra a kanadai Vancouver került.

A tízes toplistán van még Toronto, Calgary, Adelaide, Sydney, Helsinki, Perth és Auckland. Ennek alapján Ausztrália, mely négy várossal képviselteti magát, valóban jó hely lehet, de Kanada sem sokkal rosszabb, hiszen három városát szavazták be. Melbourne egyébként már ötödik éve van az EIU összeállításának élén. A szakemberek ezúttal is 140 nagyváros életminőségét vizsgálták a stabilitás, az egészségügyi ellátás, az oktatás, a kultúra, a környezet, valamint az infrastruktúra szempontjából. A tavalyi évhez hasonlóan Melbourne az idén is 97,5 pontot szerzett meg az ideális körülményeket jelző 100-ból. Budapest hat évvel ezelőtt még az 55. volt, 2015-ben viszont az 50. helyet szerezte meg.

Persze, nem csak ez az egy lista létezik. A Mercer nevű nemzetközi tanácsadó vállalat márciusban tette közzé a saját felmérését, melyben a világ 230 nagyvárosát értékelte 39 kritérium alapján. Nála már hatodik éve Bécs a győztes, az idén Zürich a második, az új-zélandi Auckland a harmadik, majd München és a kanadai Vancouver következik. Budapestet — Ljubljanával holtversenyben — a 75. helyre sorolták, ami a közép- és a kelet-európai régió egyik legjobb eredménye. Ezzel szemben a tekintélyes The Times brit napilap a spanyol Palma de Mallorcát választotta meg 2015-ben a világ legélhetőbb városának. A döntésben bizonyára az is közrejátszott, hogy ez az üdülőhely a brit turisták egyik kedvelt célpontja, tavaly ugyanis 3,3 millióan utaztak oda az Egyesült Királyságból. Az amerikai Monocle magazinnál ezt a címet Tokió érdemli ki, ám a képzeletbeli dobogó második fokára ott is Bécs került fel.

Szerbiában tavaly a fogyasztói kosár és a nettó bér viszonya alapján Szendrő (Smederevo) volt a legélhetőbb város, de ha nem csak a puszta túlélést vesszük figyelembe, akkor Belgrád az éllovas. A nagy kérdés nálunk azonban még mindig az, hogy mennyi pénz kell az élhető élethez. Ha hihetünk a számok embereinek, akkor országunkban mindössze 177 000-en keresnek annyit, amennyiből a XXI. század emberéhez méltó életkörülményeket teremthetnek maguknak. Vagyis a lakosság 2,3 százaléka. Az egyik szerb nyelvű napilap számításai szerint a kornak megfelelő, tisztességes megélhetéshez egy négytagú, szerbiai családnak havi 197 699 dinárra, avagy 4,4 szerbiai átlagfizetésre van szüksége. Mivel ebben a szövegben többször szerepelt Bécs, akkor álljon itt az is, hogy az osztrákok szerint náluk legalább 3000 euró szükséges a normális élethez.


Az alábbi képre kattintva olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..