home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Bécsi Napló idei utolsó számának ajánlója
Benyák Mária
2021.12.14.
LXXVI. évf. 49. szám
Bécsi Napló idei utolsó számának ajánlója

Már az olvasók kezébe került a Bécsi Napló idei, 42. évfolyamának utolsó, 6. száma, ezúttal is gazdag, változatos tartalommal.

Az első oldalon három közérdekű cikkre hívjuk fel a figyelmet. Kató Zoltán a glasgowi klímakonferencia kapcsán a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozza, Deák Ernő Unbehagen címmel a jelenlegi osztrák belpolitikai élet legidőszerűbb eseményeit elemzi, Martos Péter Robbanásveszély az ütközőövezetben címmel pedig a Belarusz helyzet taglalására vállalkozott.

A második oldalon Varga János, a Pazmaneum rektora karácsony közeledtével szívhez szóló üzenetet intéz az olvasókhoz. Itt kapott helyet a nemrég megjelent 2022-es Őrség naptár címoldala és a Deák Ernő valamint a Bécsi Napló számára adományozott Bethlen Gábor-díjról szóló híradás.

A harmadik oldalon Georg Paul Hefty a közelgő magyarországi parlamenti választások ürügyén a várható történéseket veszi górcső alá a tőle megszokott alapossággal és sajátos meglátásokkal.

A negyedik oldalon a Sajtószemle Fetes Kata válogatásában ezúttal is érdekes híreket tartalmaz és ezen az oldalon olvasható egy részletes összefoglaló az 1956-os forradalom 65. évfordulójának ünnepségeiről is Ausztriában és a nagyvilágban.

A következő oldalon terjedelmes írás foglalkozik a magyarországi felsőoktatás elkövetkező időszakban tervezett változásairól és nagy érdeklődésre számot tartó interjú készült a 101. életévét betöltött Ferencz Benjaminnal, a nürnbergi per utolsó, még élő főügyészével.

Napjaink időszerű egészségügyi problémáival, a járványokkal, az eutanáziával és az osztrák egészségügyi biztosítások lehetőségeivel foglalkoznak a hatodik oldal anyagai.

A következő oldal a szerbiai-vajdasági, a romániai-erdélyi és az ukrajnai-kárpátaljai tudósítók helyzetjelentéseit tartalmazza.

Közlik a NYEOMSZSZ legutóbbi ülésének zárónyilatkozatát és ugyancsak figyelemre méltó írást Bika Julianna tollából, aki a floridai vizes sportok hírességei múzeumáról számol be, kiemelve, hogy világviszonylatban is dicséretre méltó  számban szerepelnek ott a magyar sportolók.

Nagymihály Zoltán Újra megélt szabadság című írásában az 1956-os forradalom emlékezetét részletezi.

A tizedik oldalon az életjubileumukat ünneplő jeles személyiségek életrajza, köszöntése kapott helyet, valamint a Dornbach Alajosról és Schöpflin Györgyről  szóló nekrológ. Böröndi Lajos személyes hangú írásában a 100 éve született Pilinszky Jánosról, költészetéről elmélkedik, Rácz János Marossy Endre Kovács István vezérőrnagy peréről szóló könyvét ismerteti, Kováts-Németh Mária pedig a Százak Tanácsa legutóbbi konferenciájának programját részletezi. Beszámoló olvasható egy új angol nyelvű irodalmi magazin indulásáról is.

A 6. számot ezúttal fényképekkel illusztrálták, a Burgenland 100 éves fennállásának évfordulója alkalmából rendezett kiállítás képei értékes kordokumentumok, többnyire amatőr felvételek, amelyek a kismartoni tartományi levéltár fénykép-gyűjteményéből származnak. A kiállítás november 24-én nyílt és 2022 január 30-ig látogatható a bécsi Westbahnstrasse 40. szám alatti Westlicht múzeumban.

Jó szórakozást, kellemes időtöltést kívánunk a Bécsi Napló idei utolsó számával, a következő immár 43. évfolyam első száma 2022 január utolsó napjaiban jelenik meg. Örülünk minden olvasónak, érdeklődőnek, terjesszék, népszerűsítsék ismerőseik, barátaik körében a kéthavonta megjelenő folyóiratot, amely egyként szól az ausztriai magyarokhoz, az anyaország, a Kárpát-medence és a nagyvilág magyarságához.                                              

    

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..