home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Bauhausprojektum
Talpai Lóránt
2021.02.04.
LXXVI. évf. 5. szám
Bauhausprojektum

Az EB az épületek energiahatékonyságáért — Újabb szigorítás Németországban — Trump egyelőre nem gondol új párt alapítására

Az EB az épületek energiahatékonyságáért

Az Európai Bizottság hivatalosan elindította az épületek energiahatékonyságát javítani hivatott, Új Európai Bauhaus kezdeményezés tervezési szakaszát. A környezetvédelmi, gazdasági és kulturális projektum a testület tavaly októberben bejelentett épületkorszerűsítési stratégiájának keretében indult el, melynek célja az üvegházhatású gázok kibocsátásának és az energiaszegénységnek a mérséklése. A több tudományt és szakterületet érintő kezdeményezés keretében folyó munkát egy külső szakértőkből, köztük tudósokból, építészekből, tervezőkből és formatervezőkből, művészekből és a civil társadalom képviselőiből álló tanácsadó testület irányítja. A projektum keretében 2021 nyaráig, széles körű részvételen alapuló, közös alkotási folyamat valósul meg. 2022-ben az uniós bizottság első körben, uniós források nemzeti és regionális szintű felhasználása révén, öt Bauhaus-központból álló európai hálózat kiépítését kezdi meg a tagállamokban, ennek érdekében még az idén ősszel pályázati felhívásokat tesz közzé. A tervezési szakasz egyik elemeként az idén tavasszal a bizottság első alkalommal hirdeti meg az Új Európai Bauhaus Díjat.

 

Újabb szigorítás Németországban

Elővigyázatosságból február közepéig meghosszabbítják és meg is szigorítják a járványügyi korlátozásokat Németországban, hogy megakadályozzák az új típusú koronavírus először Nagy-Britanniában azonosított, a korábbiaknál fertőzőképesebb változatának szétterjedését — jelentették be Berlinben. Angela Merkel kancellár a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek tanácskozása után elmondta, hogy a járvány második hulláma miatt novemberben bevezetett korlátozások eredményesek, az új fertőzöttek és az intenzív kórházi kezelésre szorulók száma igen „bátorító” módon csökken. Ám a vírus B.1.1.7 jelzésű mutációja a járvány újabb robbanásszerű erősödésével, valamint az egészségügyi ellátórendszer terheinek jelentős növekedésével fenyeget, és már meg is jelent Németországban. Meg kell akadályozni, hogy dominánssá, meghatározóvá váljon, ezért az eddigi korlátozások kéthetes, február 14-éig tartó meghosszabbításával és új intézkedésekkel fel kell gyorsítani a fertőződések számának csökkenését — mondta a kancellár.

 

Trump egyelőre nem gondol új párt alapítására

Donald Trump tanácsadója szerint a volt amerikai elnök nem gondol új párt alapítására, és „aktívan részt fog venni” a republikánusok politikájában. Corey Lewandowski a Fox televíziónak azt mondta: „Nem hiszem, hogy az elnököt érdekelné, hogy szerepet vállaljon egy harmadik pártban.” Lewandowski — aki Donald Trump 2016. évi elnökválasztási kampányát irányította, és a tavalyi kampányban is az egyik legfőbb tanácsadójaként dolgozott — tagadta az amerikai sajtóban megjelent feltételezéseket, melyek arról szóltak, hogy a tavaly alulmaradt elnök Hazafias Párt néven új politikai tömörülést alapítana, melyet személyesen vezetne, és versenyre kelne jelenlegi pártjával, a republikánusokkal. „Az elnök továbbra is óriási támogatást élvez a republikánus választópolgárok körében, a kampányszámláján pedig több millió dollár van, melyet felhasználhat” — fogalmazott a tanácsadó.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..