home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Bátran, de felelősséggel
LACKÓ VARJÚ Sára
2014.02.11.
LXIX. évf. 7. szám
Bátran, de felelősséggel

Átadta 250 fős jelöltlistáját a Vajdasági Magyar Szövetség a Köztársasági Választási Biztosságnak a március 16-ai előrehozott parlamenti választásra. A háromnapos aláírásgyűjtés eredménye 13 200 támogatói kézjegy. A törvényben előírt 10 000 aláírás a múlt héten kedd délutántól csütörtök estig gyűlt össze.

A VMSZ átadta választási listáját

Átadta 250 fős jelöltlistáját a Vajdasági Magyar Szövetség a Köztársasági Választási Biztosságnak a március 16-ai előrehozott parlamenti választásra. A háromnapos aláírásgyűjtés eredménye 13 200 támogatói kézjegy. A törvényben előírt 10 000 aláírás a múlt héten kedd délutántól csütörtök estig gyűlt össze.

A dokumentációt tartalmazó dobozok átadása után Pásztor István, a VMSZ elnöke köszöntetet mondott nemzettársainak, párttársainak, a VMSZ szimpatizánsainak és mindazoknak, akik aláírásukkal támogatták a VMSZ-t.

— Ilyen rövid idő alatt ennyi aláírást még soha nem sikerült összegyűjtenünk. Ez annak a bizonyítéka, hogy a vajdasági magyar közösség tagjai méltányolják a bátor és felelősségteljes kiállást, politizálást, és bennünk látják ennek megvalósítását. Bízunk benne, hogy erőteljes kampányjelenléttel meg tudjuk fogalmazni azokat az üzeneteket, amelyeket fontosnak tartunk.

A következő négy évre szóló programban kiemelkedő helyet kap az EU-csatlakozás, a gazdaság- és a térségfejlesztés, a magyar hangsúlyú egészségügy, a falugondnok- és falugazdász-hálózat kiépítése, az MNT programjának segítése. A vasárnap kezdődött kampány több helyszínen folyik, ami lehetőséget nyújt arra, hogy a csapatok a következő egy hónapban mindenhova eljussanak.

Pásztor Bálint listavezető reményét fejezte ki, miszerint az első hónapokban napirendre kerül a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosítása. Elmondta, hogy elsőként a megválasztás szabályai, majd a hatáskörök módosulnának.

— Arra számítok, hogy Vajdaság statútuma már június 6-a előtt a szerbiai képviselőház elé kerülhet. Ez azért fontos, hogy az Alkotmánybíróság december 6-ai határozata ne lépjen hatályba. A következő mandátumban elindulhatna egy alkotmányozási folyamat, az alkotmány felülvizsgálatának eljárása, és szeretnénk hatni ezekre a folyamatokra.

Fremond Árpád képviselőjelölt elmondta, az az egyik legnagyobb gond, hogy 2017. szeptember 1-jétől az EU-tagállamok polgárai ugyanolyan feltételekkel tudnak termőföldet vásárolni, mint a szerbiaiak.

— Olyan törvényt kell hozni, amely megnehezíti a külföldiek termőföldhöz jutását. Fontos, hogy csak az vehessen földet, aki mezőgazdasággal foglalkozik, és hogy csak egy bizonyos területen tudja megvásárolni, a lakhelyéhez kötötten. A szerb képviselőházban csupán mi foglalkozunk ezzel a kérdéskörrel, de remélem, hamarosan sikerül partnereket találnunk. Programunk másik eleme a falugazdász-hálózat, mely segítséget nyújt az adminisztrációs tevékenységben, a pályázatok megírásában.

Az egyik kulcsfontosságú politikai folyamat az EU-csatlakozás lesz. Varga László képviselőjelölt úgy véli, nehéz megítélni, milyen akadályokkal fog szembesülni az ország.

— Az integrációs folyamat döntő szakaszai 2018-ra már biztosan mögöttünk állnak majd. A tapasztalat azt mutatja, hogy azokat a kisebbségi kérdéseket, amelyeket a csatlakozás során nem sikerült megoldani, később roppant nehéz orvosolni. Ezért is fontos, hogy aktív részvevői legyünk ennek a folyamatnak.

Kovács Elvira képviselőjelölt elmondta: az az egyik elsődleges cél, hogy mindenki egyforma egészségügyi ellátásban részesüljön — a lakhelyétől függetlenül.

— Célunk, hogy javuljon a magyarlakta települések egészségügyi hálózata és az egészségügyi intézmények feltételei. A népességfogyás, valamint az elöregedés miatt nem mindenki számára megfelelő a szociális rendszer, és a szociális segélyek sem segítenek megfelelő mértékben az idősebbeknek. Ezért egy olyan rendszer kialakításán dolgozunk, amelynek köszönhetően támogatni tudjuk majd a rászorultakat, akiket a jelenlegi egészségügyi és szociális rendszer nem tud kiszolgálni. Nincs rendjén, hogy a polgárok a bűnözőket pénzeljék, ezért egy törvénymódosítást nyújtunk be, hogy a szociális védelem területén a társadalmi igazságosság érvényesüljön. Az elkövetkezendőkben a nyugdíjrendszer reformjára is biztosan sor kerül.

— Az a szándékunk, hogy minél nagyobb gazdasági fejlődést érjünk el a magyarlakta vidékeken, valamint a befektetők bevonzása, ami által munkahelyek teremtődnének. Ezt gazdasági és pénzügyi sikerként könyvelhetnénk el — nyilatkozta Pék Zoltán képviselőjelölt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..