home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Bátorság és állandóság
Zséli Ágnes
2021.10.13.
LXXVI. évf. 40. szám
Bátorság és állandóság

Visszakerült a helyére az az emlékkereszt, amelyet tizenhét évvel ezelőtt a törökbecsei Aracs 95 Polgárok Társulása jóvoltából állítottak Becse váránál.

A 4 méter magas, akácfából készült keresztet — melyet az 1551. évi, a törökök ellen vívott csatában részt vevő várvédők emlékére 2004-ben helyeztek ki — restaurálás céljából tavaly vitték el a Tisza-partról. A civil szervezet mellett a felújítási munkálatokból a Történelmi Vitézi Rend tagjai is lelkesen kivették a részüket.

Becse vára a középkorban a stratégiailag fontos helyszínek közé tartozott. Egy ma már nem létező tiszai szigeten állt a várossal együtt, és a Tisza hajóforgalma, valamint a temesvári út fölött őrködött. A török hódoltság után lerombolták, a karlócai békeszerződés ugyanis több határ menti vár megsemmisítéséről rendelkezett. Romjai a Tisza bal partján, Törökbecsétől 2 km-re találhatóak.


A kereszt által elődeink továbbra is bennünk élnek

A vármaradványnál lévő fakereszt sorsát a budapesti Vörös Ferenc a szívügyének tekinti, hiszen 2004-ben és most sem hagyta ki a jelentős eseményt.

— A kereszt állítása számomra akkor a bátorság jelképe volt, most viszont az állandóságé — jegyezte meg. — Az üzenete azóta sem változott, a magyar összetartozást, a szerbekkel való összetartást is sugallja. Ismét Európa végváraivá váltunk, így ennek a keresztnek még nagyobb jelentősége van.

— Az emlékkeresztek mindannyiunkat a történelmi múltra emlékeztetnek — emelte ki Korencsi László, a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság elnökségi tagja. — Tudnunk kell, hogy minden jeles emlékhelyet az elődeink kereszttel jelöltek meg. Voltak történelmi események, emlékezések, fogadalmi keresztek, de minden folyami átjárónál keresztet, kápolnát vagy templomot találunk, attól függően, hogy az átjáró milyen jelentőséggel bírt. Mivel itt vár is volt, valószínű, hogy a kikötő mellett templom is állt, melyről sajnos semmit nem tudunk, mert ezeket az emlékeket a történelem vihara törölte el.

2004-ben éppen ezért döntött úgy az Aracs 95 Polgárok Társulása, hogy legalább egy kereszttel emlékezik meg azokról az elődeinkről, hőseinkről, akik az akkori települést lakták, illetve az átjárót működtették.

Link Lajos, a törökbecsei társulás vezetője elmondta, a fakeresztet a pusztatemplomnál szervezett délvidéki fafaragók táborának résztvevői alkották.

— A keresztállítás csoportunk missziója, mely 2002-ben az aracsi pusztatemplomnál kezdődött, majd 2003-ban a Sóskopónál folytatódott, amikor a természeti terület keleti partja közelében, a basahídi út mellett a Ladányi-keresztet állítottuk vissza. 1551. szeptember 19-én érkezett a török Becse várához. Az akkori várvédők Fügedy Gábor vezetésével a vérüket adták nemcsak Becse váráért, hanem Európa egyesült keresztény ellenállásaként is. A vár jelentősége hatalmas volt, hiszen mindenki tudta, hogy ha elvész, akkor megnyílik az út Európa felé. Így is történt. Becse vára elveszett, de mondhatjuk, hogy mi, Fügedy Gábor kései örökösei továbbra is vívjuk a harcot itt, a déli végeken.

A fakereszt magyar és szerb felirattal is emlékeztet az 1551. évi történelmi eseményekre.

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..