home 2024. február 26., Géza napja
Online előfizetés
Bartók in Motion
Csermák Zoltán
2021.03.23.
LXXVI. évf. 11. szám
Bartók in Motion

SzínpadON: Szent Efrém Férfikar - Bartók 140

A Hagyományok Háza online sorozata, a SzínpadOn különleges koncertet tűz műsorára március 25-én. Az est programjában Bartók Béla férfikarai szerepelnek a Szent Efrém Férfikar és Szokolay Dongó Balázs tolmácsolásában.

Időutazásra invitál a Hagyományok Háza Bartók in Motion című hetvenperces koncertszínházi előadása, amiben – a Szent Efrém Férfikar nyolc énekese mellett – Szokolay Dongó Balázs népi fúvós hangszereken működik közre. Bartók Béla férfikarai és az ezeket keretbe foglaló népzenék mesévé teljesednek ki. A történet egy férfiember életének állomásait, lelki stációit: az eszmélést, találkozást a szerelemmel, a küzdelmet, a visszatekintést és a halált vetíti elénk. Az életszakaszok között Bartók gyűjtései késztetnek elmélyedésre.


Fotó: ODPictures - Orbán Domonkos

„2008 óta dolgozunk Bartók Béla férfikarain, s mivel a művek technikailag rendkívül nehezek, elsajátításuk, előadásuk nagy hozzáértést igényel – világít rá a koncert részleteire Bubnó Tamás, az együttes vezetője. – Talán nem lehet véletlen, hogy a világ nagy koncerttermeiben e művek ritkán hallhatók. Mi is mostanra éreztük késznek magunkat a bemutatásukra. 2015-ben már Bartók & Folk címmel lemezt készítettünk, s most ennek a hangfelvételnek az anyagát fejlesztettük tovább. Kifejezett célunk, hogy ezzel az előadással a nagyközönség számára is érthetővé tegyük a zeneköltő remekműveit.”

Bartók Béla méltán az egyik legismertebb magyar zeneszerző, aki sajátos zenei nyelvével mély nyomott hagyott a XX. század zenetörténetében. Zongorára, zenekarra írt művei, valamint kamarazenéje mellett azonban valóban kevéssé váltak ismertté férfikarai: Bartók mindössze hat ilyen opust komponált 1903-1935 között.

A programot Bubnó Tamás, Liszt-díjas, érdemes művész koncepciója alapján alkotta meg a Szent Efrém Férfikar, amelyben a mozgás elsősorban a szólamok és zenei anyagok tartalmi magyarázatául szolgál.

Az előadást az együttes eredetileg 2020. szeptember 26-án New Yorkban – Bartók Béla életének utolsó állomásán, halálának 75. évfordulóján – tervezte bemutatni. A járványhelyzet miatt meghiúsult produkciót 2021. március 25-én, Bartók születésének 140. évfordulóján a Hagyományok Háza online közvetíti.
 

Információk: ITT és ITT

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..