home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Bartók Bélára emlékezve
Kovács Laura
2023.09.05.
LXXVIII. évf. 35. szám
Bartók Bélára emlékezve

Bartók Béla horgosi népdalgyűjtő körútjára emlékeztek a településen. A zeneszerző 1906-ban járt a faluban, s erről 2006 óta emlékeznek meg minden évben az Órás Villa Polgárok Egyesülete szervezésében.

Az idei műsor a villa kertjében kezdődött, majd a művelődési házban folytatódott. Felléptek Tillinkó Luca Aranypáva Nagydíjas népdalénekes, Csonka Ferenc, a Népművészet Ifjú Mestere, Halmos Béla vándordíjas és Bonis Bona díjas népi hegedűprímás, valamint a horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület néptáncosai. A műsor előtt rövid nyilatkozatot kértünk Sós Nóra programszervezőtől és Tillinkó Luca népdalénekestől.   

Az Órás Villát 1890 környékén építették Brauswetter Ottó irányításával, ma pedig Horgost ékesíti a Halász családnak köszönhetően. Minden évben kijövünk az épület kertjébe és Bartók Bélára emlékezünk. Azt hiszem, fontos számunkra, hogy éltessük ezt a hagyományt, és legalább egy évben egyszer tiszteletünket tegyük – hangsúlyozta Sós Nóra.

Tillinkó Luca elmondta, örül annak, hogy a szülőfalujának, Horgosnak is vannak népdalai, és fontosnak tartja, hogy ezeket a népdalokat továbbadja.
–A mi feladatunk, hogy bemutassuk az érdeklődőknek, hogy Horgosnak is rengeteg népzenéje, népdala van. Az egyik leghíresebb népdal, amit Bartók Béla gyűjtött, a Kedves édesanyám című, mely nagy kedvencem. Nagyon szeretem a Jaj, de szépen esik a záporeső című dalt is, és a mai csokromban benne van mind a két csodás dallam.

Forrás: Magyarkanizsa Község sajtószolgálata

Fényképezte: Németh Ernő

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..