home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Bartha Krisztina heti ajánlója
MTVA
2014.09.24.
LXIX. évf. 39. szám
Bartha Krisztina heti ajánlója

Bartha Krisztina kilenc éve foglalkozik kulturális témákkal a közmédiában. Olyan népszerű kulturális-ismeretterjesztő műsorokban alkotott, mint a Nyugat 100 — A vetélkedő, a Nagy Könyv, illetve a Radnóti 100 éve. A Kultikon felelős szerkesztői posztjára másfél éve nevezték ki.

Közmédia-javallat szeptember 29-étől október 7-éig

A hétfői (szeptember 29-ei) programból a P’amende roma kulturális magazinra hívom fel a figyelmet. A félórás összeállítás a magyar és az európai cigányság kultúráját, művészetét mutatja be, és érdekes módon hasonlítja össze például a görög és a katalán cigányok kultúrájával. A műsor készítői roma származású tehetségeket kutatnak fel, és színes dokumentumfilmek révén mutatják be őket. (Duna, 7.00)

Kedden (szeptember 30-án) egy kicsit hazabeszélek, és a Kultikont, a köztévé egyetlen napi kulturális-művészeti magazinját ajánlom. Nagyon fontos értékének tartjuk, hogy a kultúrát nem a szűk elit privilégiumaként, hanem mindannyiunk számára elérhető módon tálaljuk. Így a hagyományos kulturális tematikán kívül foglalkozunk divattal, könnyűzenével, és olyan művészeti ágakkal, illetve tehetségekkel is, amelyeknek/akiknek nincs más lehetőségük kulturális műsorban megjelenni. A pozitív visszajelzések megerősítenek bennünket abban, hogy jó úton járunk. (Duna, 23.00)

A szerdai (október 1-jei) kínálatból a Magyar elsőkön akadt meg a tekintetem. Az ismeretterjesztő műsor magyar tudósokat, művészeket, feltalálókat mutat be, azaz olyan híres embereket, akik valamiben elsők voltak, és jó hírünket vitték a világba. Mindezt élvezhető, szórakoztató stílusban, izgalmasan tálalva nézhetik meg az érdeklődők. (Duna, 9.10)

A csütörtöki (október 2-ai) Munkaügyek — IrReality Show-t fergeteges humor és zseniális karakterek jellemzik. Szereplőit, Elek Ferencet és Molnár Piroskát különösen szeretem, együtt dolgoztunk a Játék a színház vetélkedőben. Mindketten nagyon közvetlen, barátságos emberek, a szakmai alázatuk pedig csodálatra méltó. (M1, 21.45)

Igazi felüdülés számomra a Kultúrfitneszt hallgatni: Horváth Gergő kollégám stílusát nagyon kedvelem, s a műsor azért is hasznos, mert mindketten tudunk ötletet adni a másiknak a témaválasztáshoz. (Péntek, október 3-a, Petőfi rádió, 19.03)

A Kossuth rádióban egész héten hallható Sorstalanság egy nagyon jelentős könyvből készült vadonatúj rádiójáték. Kertész Imre műve arra tanít meg, hogyan maradjunk emberek a legszörnyűbb körülmények közt is. Izgalmas, hogy a film után rádiójáték formájában is feldolgozták a regényt. (Kossuth rádió, hétfőtől péntekig, 21.30)

Szerelmes Shakespeare — ez az a film, amelyet mindig megnézek, mert Shakespeare az egyik kedvenc szerzőm. E mozi az író szinte minden művébe beletekintést nyújt, az angolok pedig bizonyították, hogy verhetetlenek a tartalmas vígjátékokban. (Szombat, október 4-e, M1, 21.10)

Az Amadeust először gimnazista koromban láttam. A zseniális film nagy hatással volt rám, a mű hangulata évekig elkísért. Emlékezetes a főszereplő, Tom Hulce szuggesztív alakítása, aki a nagy muzsikust hús-vér emberként jeleníti meg. (Vasárnap, október 5-e, Duna, 21.05)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..