home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Barcelona felemelte szavát
Tóth Lívia
2017.09.04.
LXXII. évf. 35. szám
Barcelona felemelte szavát

​​​​​​​Félmillióan tüntettek a terror ellen — Merkel: ellentétes az európai szellemiséggel — Hurrikán tombolt a texasi partvidéken

Félmillióan tüntettek a terror ellen

Százezrek vonultak fel Barcelonában, az iszlamista terrorizmus elleni tüntetésen a múlt heti autós merénylet 15 halálos áldozatára emlékezve. A demonstrálók között ott volt a spanyol király és a kormányfő is. Ez volt az első alkalom a királyság újabb kori történetében, hogy az uralkodó részt vett egy ilyen eseményen.

A Las Ramblas sugárúti boltosok és a helyiek vezették a tüntetőket a katalán nyelvű (No tinc por — Nem félek) óriásmolinó mögött, ahol augusztus 17-én a kisteherautó a tömegbe hajtott. Velük voltak a rendőrök, a tűzoltók és az egészségügyi dolgozók is. VI. Fülöp spanyol király, Mariano Rajoy miniszterelnök és Carles Puigdemont katalán kormányfő is a menetben haladt sötét öltönyben, a második legnagyobb spanyol város színeit jelképező vörös, sárga és fehér rózsával. A spanyolországi iszlám közösség tagjai a király és a kormányfő mellett vonultak, közöttük hidzsábot viselő nők is voltak.

A megmozdulásra fokozott biztonsági intézkedések közepette került sor.

Merkel: ellentétes az európai szellemiséggel

A menekültek befogadásának elutasítása ellentétes az európai szellemiséggel — jelentette ki Angela Merkel német kancellár egy interjúban. Mindenkinek tudomásul kell vennie — hangsúlyozta —, hogy a menekültügyet uniós szinten szabályozó régi dublini rendszer nem bírja tovább a terheket. Nem lehet elfogadni, hogy Olaszország és Görögország csak azért viselje az összes terhet, mert a földrajzi fekvés miatt oda érkezik a legtöbb menekült. Ezért a migránsokat szolidárisan kell elosztani a tagállamok között, és nincs rendben, hogy egyes országok teljes mértékben elzárkóznak ezeknek az embereknek a befogadásától.

Arra a kérdésre, hogy hibázott-e bármiben is a menekültválság során, Merkel azt mondta, a 2015-beli valamennyi fontos döntését ismét meghozná.

Hurrikán tombolt a texasi partvidéken

A Harvey hurrikán pusztítása következtében Donald Trump amerikai elnök katasztrófasújtott övezetnek nyilvánította a texasi partvidéket. A 4-es szintre erősödött hurrikán Rockportnál — Corpus Christi városától északkeletre — érte el Texast. A környéket addigra már kiürítették, a lakosok az állam belső területein kerestek menedéket.

Amerikában legutóbb 2005-ben tombolt hasonlóan erős, viszont sokkal pusztítóbb hurrikán, az 1800 halálos áldozatot követelő Katrina, mely 108 milliárd dolláros anyagi kárt okozva letarolta a louisianai partokat és New Orleans városát.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..