home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Baráth Ferenc Magyarkanizsa első díszpolgára
Összeállította: BÖDŐ Sándor
2014.11.05.
LXIX. évf. 45. szám
Baráth Ferenc Magyarkanizsa első díszpolgára

Magyarkanizsa község képviselő-testülete az idén módosította a legmagasabb községi elismerések odaítéléséről szóló rendeletét, melynek értelmében bevezette a díszpolgári címet. Az elbírálás után a legrangosabb elismeréseket a községnapi díszülésen vehették át az arra érdemesek.

A képviselő-testület az első díszpolgári címet Baráth Ferenc Budapesten élő és alkotó, Munkácsy-díjas képzőművésznek ítélte oda.

Az 1946-ban Magyarkanizsán született művész az általános iskola befejezése után került el szülővárosából, ahonnan a kiváló tehetséget Bicskei Jovanka, ma is élő képzőművésztanára bocsátott útjára. Miután elvégezte az újvidéki iparművészeti középiskolát, a belgrádi Képzőművészeti Akadémia hallgatója lett. 1965-től az Új Symposion grafikai szerkesztője, majd a Forum Kiadóház grafikai és művészeti szerkesztőjének feladatait látta el. A hetvenes évek közepétől az Újvidéki Színház állandó, más színházak bedolgozó munkatársa. Sikerei legfőképpen a színháziplakát-tervezéshez, a grafikai formatervezéshez és a dimenzionális grafikákhoz fűződnek. 1992-től Magyarországon él, ahol létrehozta a Baráth Art Művészeti és Grafikai Stúdiót. Tagja a Vajdasági Iparművészek és Formatervezők Szövetségének, a belgrádi Art Directors Clubnak, a Magyar Alkotók Országos Szövetségének, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének, a Szinnyei Merse Pál Társaságnak, a Magyar Plakát Társaságnak és a Belvárosi Művészek Társaságának is. Számos egyéni és csoportos kiállításon mutatkozott be a világ minden táján, és többször elnyerte Az Év Legjobb Plakátja díjat az egykori Jugoszláviában és Magyarországon. Számtalan szakmai díjban és elismerésben is részesült. A díszpolgári cím elnyerése alkalmából a Dobó Tihamér Képtárban kiállítás nyílt alkotásaiból.

A pénzjutalommal járó Pro Urbe emlékérmet Kocsis Kornél magyarkanizsai civil szervezeti aktivista vehette át.

Kocsis Kornél Magyarkanizsa társadalmi életének egyik kiemelkedő személyisége. A csókai Vegyészeti és Élelmiszer-ipari Középiskola befejezése után Kruševacon szerzett ipari mérnöki diplomát. Előbb a Potisje Birkózóklub aktív versenyzője, majd tevékeny segítője lett, napjainkban is a klub titkára. Példaértékű szervezőkészségét és önfeláldozó munkáját máshol is bizonyította. A Fény — Gyógyuljunk Együtt civil szervezet titkáraként nagyban hozzájárult rászoruló embertársainak megsegítéséhez, és másutt is, ahol szükség volt rá, megjelent, és tevékenyen kivette részét a munkából. A díjra három civil szervezet is javasolta.
 

Pro Urbe köszönőlevelet a magyarkanizsai Kávai Annának, az oromi Kormányos Kávai Líviának és az Agrokanizsa Magyarkanizsa Községi Mezőgazdasági Termelők Általános Egyesületének adtak át. Kávai Anna művelődésszervező az általános iskolát Lendván és Magyarkanizsán, a közgazdasági középiskolát Szabadkán, a főiskolát pedig Brčkóban fejezte be. Előbb a községi közigazgatásban, majd a Községi Bíróságon dolgozott. 1988-ban részt vett a Cifraszűr megalakításában. A vegyes kórust tíz éven át vezetett is. Napjainkban elsősorban népdal- és kézimunka-oktatással foglalkozik, a magyar nyelvterület legismertebb népdalaival és hímzéseivel ismerteti meg az érdeklődőket. Olyan tehetségeket nevelt ki, mint az Aranypáva díjas magyarkanizsai népdalénekes, Szűcs Orsolya. Kávai Anna emellett írással is foglalkozik. 2000-ben a millenniumi pályázatra írt 80 év kisebbségben című munkájával első díjat nyert. Írásai megjelentek az Aracsban, a Muratájban és a Magyar Irodalmi Lapban.

Kormányos Kávai Lívia nyugalmazott oromi matematikatanár a zentai gimnázium után az Újvidéki Egyetem Természettudományi Karának Matematikai Tanszékén általános iskolai matematikatanári oklevelet szerzett. Ezután egy évig a szajáni iskolában tanított, majd az oromi iskolába került, ahonnan 38 szolgálati év után ment nyugdíjba. Munkája mellett azzal az eltökélt szándékkal vette ki a részét az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete berkeiben működő tehetséggondozó munkájából, hogy minél több gyerekkel megszerettesse a matematikát. Munkáját és egyéb tevékenységét a község három alkalommal is Az Év Pedagógusa címmel ismerte el. Tanulóit számtalan matematikaversenyen vezette sikerre itthon és külföldön egyaránt. Jelenleg az oromi Zengő Tájházban a hímzés iránt érdeklődő gyerekekkel foglalkozik.

Az Agrokanizsa civil szervezet tizenegy évvel ezelőtt alakult meg mint a tagság tevékenységét fejlesztő, érdekeit képviselő egyesület. Alakulásakor harminchat, napjainkban nyolcvan tagja van, aki mintegy 600 hektárnyi termőföldön gazdálkodik. A téli hónapokban az egyesület szakmai előadásokat szervez, környezetvédelmi és útkarbantartási munkálatokat vállal a mezőgazdasági területeken, kiállításokra, vásárokra, mezőgazdasági bemutatókra juttatja el a tagságot. Saját eszközeiből a Járáson egy kiránduló- és pihenőhelyet létesített. A szervezet minden magasabb szintű szakmai tömörülés tagja, és elévülhetetlen érdemei vannak a falugazdász-szolgálat létrehozásában, mely éppen a magyarkanizsai községben kezdett el Vajdaságban elsőként működni.

A Magyarkanizsa Község Díszpolgára címet és a Pro Urbe díjakat a községnapi díszülésen dr. Bimbó Mihály polgármester adta át a díjazottaknak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..