home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Barangoló
Martinek Imre
2017.08.15.
LXXII. évf. 32. szám
Barangoló

Örökségünk — az óbecsei hajózsilip

„A Ferencz csatorna torkolatának Tisza-Földvárról Ó-Becsére való áthelyezése az 1894: III. t.cz. értelmében megtörtént I. Ferencz József Magyarország apostoli királyának dicsö uralkodása alatt.”

Imígyen áll az írás. A csatorna és a Tisza folyó találkozásánál épült hajózsilipre felhelyezett vastáblából kidomborodva. A tábla persze további neveket, titulusokat és évszámokat is jegyez. Történelmileg esszenciálisan fontos adatokat. Melyekre illik odafigyelni! S végül nemcsak memorizálni, de a jelen- és az utókornak is hitelesen átadni őket. Hiszen csak a mieink, bármi történt is azóta, illetve történik a Kárpát-medence eme szegletében. A fejekben. A szívekben.

„Építése elhatároztatott 1894. évben Wekerle Sándor ministerelnöksége és Gróf Bethlen András földmivelésügyi ministersége idejében. Megkezdetett 1895. évben Báró Bánffy Dezső ministerelnöksége és Gróf Festetits Andor földmivelésügyi ministersége idejében. Befejeztetett 1899. évben Széll Kálmán ministerelnöksége és Darányi Ignácz földmivelésügyi ministersége idejében.”

A vaskerítés inneni oldalán felállított információs tábla az építés évszámaként az 1896. esztendőt jelöli meg. Kiemeli továbbá azt is, hogy Európa első hajózsilipjének, mely turbinák segítségével az üzemeléséhez saját maga fejlesztett áramot, Türr István generális (1825—1908) volt a szellemi atyja, illetve építésvezetője. A pannóról azt is leolvashattuk, hogy e rendkívüli jelentőségű, a vajdasági csatornahálózat ipari örökségéhez tartozó műemlék Eiffel hajózsilipje néven is ismert. Jogosan, mivel fémszerkezeti tervei a híres francia mérnök, Gustave Eiffel irodájában készültek. A létesítmény kétlépcsős hajózsilipnek épült két tolózáras és egy kétszárnyas kapuval a Tisza felé. A kiemelten védetté nyilvánított kulturális műemlék 1975 óta nem üzemel. Környéke leginkább a pecások és a vakvarjúként is ismert bakcsó (Nycticorax Nycticorax) közkedvelt „kirándulóhelye”.

A fotók 2015. november 7-én és 2017. július 12-én készültek. A barangolási helyszínünkön tapasztaltak hiteles tolmácsolási szándékával.


A szerző felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..