home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Barangolás a Temes és a Béga mentén – a Lugosi-síkon a Hazajáróval
MTVA
2023.09.08.
LXXVIII. évf. 36. szám
Barangolás a Temes és a Béga mentén – a Lugosi-síkon a Hazajáróval

Az Erdélyt Bánáttól elválasztó érchegységek indítják útnak azt a két folyót, amelyek előbb tisztes távolból kísérik egymást bánáti útjukon, majd a Lugosi-síkon lelassítják lépteiket, hogy kanyargós útjuk végén a Tiszában találkozzanak.

A török gondoskodott arról, hogy a Temes és a Béga öntözte Lugosi-sík hosszú időre elnéptelenedjen. Egészen a 19. századig kellett várni, hogy meginduljanak a magyar telepes hullámok a Bánát keleti kiszögellésébe. A dombhátakkal ölelt Lugosi-síkon dolgos, életerős falvak nőttek ki a zsíros termőföldből. Aztán jött az impériumváltás, majd a kommunista kollektivizálás, ami a beolvadás vagy a kivándorlás útjára kényszerítette a magyarságot. Ezen az újra felfedezésre váró vidéken a Hazajáró is valódi kincseket talált.

Adás: M5 – szeptember 17. (vasárnap) 17:10 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..