home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Bánság méhésznői
Kőművesné Nyáry Márta
2020.08.14.
LXXV. évf. 31. szám
Bánság méhésznői

Mottó: „A jövőnket a jelenbéli tetteink határozzák meg” (Adolph Kolping).

Méhészeti nyílt napokat vezetett be tevékenységébe a szajáni Szent István Kolping-család. Ennek keretében megalakították a Bánság méhészeti csoportot.

A működésükkel kapcsolatban Domonkos Renáta méhészmentort kérdeztük.

— A Kolping-családunk szorgalmas tagjai az elmúlt tíz évben aktívan fejlesztették a méhészetet a falunkban. Ez alatt az idő alatt harminc méhcsaládra tettünk szert — mondta Renáta. — Elérkezett az idő, hogy elindítsuk a Bánság méhésznői elnevezésű programunkat. Célunknak tűztük ki, hogy támogassuk a kisebb közösségek asszonyait a méhészkedésben. Régiónkban nagy gazdasági lehetősége van ennek az ágazatnak. A repce, az akác, a napraforgó, a nagy szajáni legelők virágai munkát adnak a szorgalmas méheknek. A programunk keretében minden hónapban előadást tartunk a méhészettel kapcsolatban. Eddig a 200 méhcsaláddal dolgozó Vesna Savović találkozott a helybeliekkel.


Kéri Brigitta felvételei

Kéri Brigitta, a Szerbiai Kolping Társaság oktatási referense az elhangzottakhoz hozzáfűzte:

— Az előadások mellett egy mentori programmal is támogatjuk az érdeklődőket. Méhészeti nyílt napot tartunk minden csütörtökön 8-tól 12 óráig. Az érdeklődők információkat kapnak a méhcsaládok működéséről, méhészeti öltözetben nézhetik meg a kaptárokat, és ha igénylik, útnak indítjuk őket a méhészet világában. Akik tehát érdeklődnek a méztermelés, a mézből készült termékek iránt, azoknak Renáta a rendelkezésükre áll.

Renáta hozzáfűzte, egész Bánátból várják a jelentkezőket az oktatási központjukban, illetve e-mail-címükön (edusajan@kolping.rs).

Érdekességként elmondhatjuk még, hogy a méhkasok száma az országban 2008 óta növekvő tendenciát mutat. Csaknem 30 000 háztartás foglalkozik méhészettel, de hivatalosan 15 000 a méhészek száma. Az egész országban 850 000 — 1 000 000 kaptár található. Évente 6000-9500 tonna mézet pörgetnek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..