home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Bánátiak a szegedi Szent Gellért-ünnepségen
NAGY Erzsébet
2015.10.19.
LXX. évf. 41. szám
Bánátiak a szegedi Szent Gellért-ünnepségen

Szent Gellért napján a Nagybecskereki egyházmegye tizenkét plébániájáról hatvanhét zarándok utazott Szegedre, hogy közös szentmisén adjanak hálát a Szeged—csanádi egyházmegye közösségét jelképező székesegyház, a szegedi Fogadalmi templom megújulásáért.

Az ünnepi szentmisét Kiss-Rigó László szegedi megyés püspök mutatta be a dóm előtti téren, koncelebrált Bábel Balázs kalocsa—kecskeméti érsek, Pápai Lajos győri, Bosák Nándor debreceni, Spányi Antal székesfehérvári, Gyulay Endre nyugalmazott püspök, Martin Roos temesvári püspök és az egyházmegyében szolgáló papok, valamint a testvéregyházak képviselői. A szentmisén részt vett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Tőkés László európai parlamenti képviselő is.

A szentmise után a megújult dóm átadásával folytatódott az ünnepség. Kiss-Rigó László és Balog Zoltán mondott köszöntőt, majd Varga Miklós lépett a közönség elé, és nagy sikert aratott A vén Európa című dallal.

— Az ünneplésnek nagy hangsúlyt adnak a kerek évfordulók. A templom 85, az egyházmegye 985 éves, tehát tizenöt év múlva millenniumot ünneplünk. A mai napon, amikor jelképesen, liturgikus szempontból újra használatba vesszük megújult templomunkat, lelkileg és szellemileg megkezdjük a felkészülést a millenniumi ünnepségre — emelte ki Kiss-Rigó László püspök.

A szegedi dóm átadási ünnepsége a Szent Gellért Fesztivál zenekarának Beethoven-hangversenyével folytatódott, majd állófogadással ért véget. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..