home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Bánáti est volt Tordán
(Tha)
2015.02.18.
LXX. évf. 7. szám
Bánáti est volt Tordán

A XIV. Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat keretében harmadik alkalommal tartották meg a Bánáti estet, melyen a szórványban tevékenykedő magyar művelődési egyesületek léptek fel.

Dobai János, a tordai helyi közösség elnöke elmondta, sok bánáti művelődési egyesületnek nincs rá lehetősége, hogy utazgasson, kapcsolatokat, együttműködést alakítson ki. Sőt, télidőben némelyek otthon sem mutatkozhatnak be, hiszen a művelődési házak többségében nincs fűtés. Tordán viszont találkozhatnak, barátkozhatnak, és bemutathatják tudásuk színe-javát.    

A rendezvény az országhatárok egyre könnyebb átjárhatóságát is bizonyította. Az eseményen jelen volt Marossy Zoltán, Temes megye alprefektusa, aki — mint hangsúlyozta — hisz benne, hogy a Bánság az országhatároktól függetlenül egységes. Fontosnak tartotta, hogy a zsombolyai gazdasági csoport októberi megalakulása után Tordán létrejött a néptáncot koordináló csoport is. — Ez azért is lényeges — tette hozzá —, mert az együttműködésnek gazdasági alapúnak kell lennie, de a nemzetet és a nyelvet elsősorban a hagyomány tartja meg. 

A fellépők közül a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület nagy létszámú, több mint harminctagú csapattal érkezett a Bánáti estre, a közönség pedig többek között a legfiatalabb bánáti tekerőlantosnak, Ördög Lórántnak is tapsolhatott.  

Ebből az alkalomból a délutáni órákban Tordán tizenhét magyar művelődési egyesület képviselői tartottak megbeszélést. Az összejövetel részvevői, akik a Bánság szerbiai és romániai részéről érkeztek, megállapodtak, hogy ezentúl gyakrabban, évente kétszer találkoznak.

Ördög Lóránt

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..