home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Bánátban is járt a Csavar Színház
k-ko, (Tha)
2013.05.29.
LXVIII. évf. 22. szám
Bánátban is járt a Csavar Színház

Május 21-e és 25-e között a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a helyi befogadók — iskolák, művelődési házak és egyesületek — szervezésében Magyarcsernyén, Torontáltordán, Kisoroszon, Szabadkán, Csantavéren, Nemesmiliticsen, Doroszlón, Bácskertesen, Szilágyin, Kishegyesen és Óbecsén vendégszerepelt a felvidéki Csavar Színház.

Elnevezése a Csallóközi Vándorokból alkotott mozaikszó, és már ebből is következtethetünk arra, hogy falvakban, városokban vendégszerepel. Hozzánk két összeállítással, Petőfi Sándor A helység kalapácsa és Arany János A nagyidai cigányok című darabbal érkezett.

Tulajdonképpen Gál Tamás egyszemélyes színházáról van szó, s ezúttal zenésztársával, Bodonyi Andrással bűvölte el a délvidéki közönséget. A trupp Kárpát-medencei viszonylatban is jelentős helyet foglal el a magyar színházi szakmában, a legnagyobb kritikusok is elismerően nyilatkoznak róla. 2010-ben A nagyidai cigányok című előadás Várda-díjat kapott a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján, 2011-ben pedig a magyarországi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle fődíjasa lett.

A hímzett mellényben, csizmában, hegedülve, gitározva, énekszóval betoppanó két trubadúr: Bandi bácsi és a monodráma nagymestere, Tamás, mindenhol nagy sikert aratott. Bemutatkozásuk óriási élmény volt gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Gál Tamás a sziporkázó szövegek összes szereplőjét egy személyben jeleníti meg, folyamatosan kommunikál a közönséggel is, sőt gyerekeket hív fel a színpadra, bevonja őket a játékba.

A vajdasági körutat Magyarcsernyén kezdték, a második helyszín Torda, a harmadik pedig Kisorosz volt. Magyarcsernyén az óvodásoktól a nyolcadik osztályos diákokig mindenki kíváncsi volt Arany János versének színpadi változatára, a tordai iskola felsősei viszont a Petőfi-mű feldolgozását élvezhették.

Gál Tamás elárulta: a vajdasági turnét már három éve tervezik, és az idén részben a Közép-Európai Alapítvány támogatásával valósult meg.

Kovács Zsuzsanna, a tordai iskola igazgatónője elmondta, hogy ritkán van alkalmuk ilyen magas színvonalú produkciót látni. A gyerekeket nem igazán tudják színházba utaztatni, de amikor alkalmuk van rá, kihasználják a lehetőséget. Nagyon hálásak a jóakaratú embereknek, akik segítettek abban, hogy hozzájuk is eljusson ez az előadás. Az igazgatónő kiemelte azt is, hogy a szórványban egy-egy ilyen bemutató — ünnepnapnak számít.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..