home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Báló Tibor-kilátó
Zséli Ágnes
2021.10.12.
LXXVI. évf. 40. szám
Báló Tibor-kilátó

A tavaly elhunyt, törökbecsei Báló Tiborról nevezték el azt a kilátót, amelyet nemrégiben a magyarországi Sándorfalva Önkormányzata a természetkedvelők rendelkezésére bocsátott. 

A 2018-tól hitelesített testvértelepülési kapcsolatot ápoló Törökbecse és Sándorfalva kétéves megvalósítási idejű, sikeres közös IPA-projektumban vesz részt. Az ökoturizmust megcélzó határon átívelő program Törökbecsén a Sóskopó Speciális Természeti Rezervátum, míg Sándorfalván a Nádastó Szabadidőpark mellett található Nádas-tó fejlesztését foglalta magában. A Természeti és kulturális értékek rehabilitációja Sándorfalván és Törökbecsén című tervezetnek köszönhetően a bánáti településtől 6 kilométerre található, a rámszari egyezményben szereplő vizes élőhely a többi közt bekötőutakkal, tanösvénnyel, interaktív táblákkal felszerelt látogatóközponttal, míg a sándorfalvi Nádastó Szabadidőpark mellett mintegy 500 méteres bemutatóteret felölelő, bivalyos ökoturisztikai látványossággal gazdagodott.


Báló Bordás Gizella és Gajdosné Pataki Zsuzsanna, Sándorfalva polgármestere

— A kilátó egy olyan ember nevét viseli, aki rengeteget tett a két település közötti kapcsolatok erősítéséért és a tervek sikeres megvalósításáért — mondta Kériné Csaba Ildikó, a Sándorfalvi Közös Önkormányzati Hivatal műszaki csoportjának munkatársa. — Településünk közelében található a Nádastó Szabadidőpark, mely szabadtéri fürdőzésre és egyéb sporttevékenységekre alkalmas létesítmény. Ennek a közelében van az IPA-projektum által megvalósított, bivalyokkal betelepített, különleges ökopark, mely az önkormányzat tulajdonában lévő, nagy területű nádas rekultivációjának céljából épült meg. A komplexum több mint 500 méter hosszú, fából készült sétánya van, melyhez három merengő kapcsolódik. Ezekben le lehet ülni, s az ablakon át a nádast, a szépséges környezetet lehet megfigyelni. A parkban kilátó, valamint a bivalyok elhelyezésére, pihenésére kialakított akol is van.

Kériné Csaba Ildikó az elhangzottakhoz azt is hozzáfűzte, hogy a pihenésre, a természet megfigyelésére alkalmas terület valójában egy kirándulóhely, mely családoknak, iskolai csoportoknak, fiataloknak szervezett kirándulások színtere is lehet, és különféle foglalkozások megtartására is lehetőséget nyújt.

— A kis merengők úgy épültek meg, hogy az ember nyugodt környezetben, a természet szépségében gyönyörködhet. A látottakat pedig a gyerekek vagy akár a felnőttek is lerajzolhatják, papírra, vászonra festhetik, le is fényképezhetik, megörökítve akár a bivalyokat is, melyek számára 20 hektárnyi területről gondoskodtunk.

Báló Tibor, a projektum szupervizora, Törökbecse Önkormányzata fejlesztési osztályának tagja a szülőfaluján kívül Sándorfalva turisztikai fejlesztését, az emberi kapcsolatok erősítését és mindkét település közösségét egyaránt a szívügyének tekintette. Ezért döntöttek úgy a sándorfalviak, hogy az ökopark legmagasabb pontját, a kilátót éppen róla nevezik el, ily módon is megőrizve a soha el nem halványuló emlékét. Mindemellett Sándorfalva Önkormányzata Báló Tibort, a testvértelepülési kapcsolatok fejlesztésében megvalósított odaadó munkájáért posztumusz kitüntetésben részesítette, melyet nemrégiben Sándorfalván az özvegye, Báló Bordás Gizella vett át.

A felvételek forrása: Sándorfalva Önkormányzata

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..