home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Balkáni kacsa bulvár módra
2017.10.23.
LXXII. évf. 42. szám
Balkáni kacsa bulvár módra

Novak Đoković hajléktalanok számára nyit éttermet? Nem éppen! — Egyre több a gyermekházasság Szerbiában, a legfiatalabb mennyasszony mindössze tizenegy éves — Száznapos a szerb kormány — lesz fizetés- és nyugdíjemelés — 100 000 dinár az első gyerek után

Novak Đoković hajléktalanok számára nyit éttermet? Nem éppen!

A legjobb szerb teniszező éttermet nyit a szegényeknek — villámgyorsan terjedt a hír, a világsajtó is tömegesen átvette az állítólagos közleményt. Aztán kiderült, a hír nem igaz, kacsa. „A pénz nem okoz gondot, eleget kerestem ahhoz, hogy egész Szerbiát jóllakassam. Azt gondolom, hogy az emberek megérdemelnek egy ilyen gesztust, hiszen mindig támogattak engem” — olvashattuk számos helyen az interneten. A „bejelentést” számtalan elismerő és dicsérő hozzászólás követte a különféle fórumokon. A megjelenteket azonban Nole PR-csapata cáfolta. Novak Đoković egyébként két étteremmel büszkélkedhet, az egyiket Belgrádban, a másikat Monte-Carlóban nyitotta. Többször is azt nyilatkozta, jól érzi magát a vendéglátóiparban, és szeret főzni. A teniszezőtől a humanitárius munka sem idegen. (Noizz.rs)

Egyre több a gyermekházasság Szerbiában, a legfiatalabb mennyasszony mindössze tizenegy éves

Országunkban ritka jelenség a gyermekházasság a teljes populáción belül, a roma népesség körében azonban nagyon gyakran előfordul. A lányok 57%-a tizennyolc éves kora előtt megy férjhez, és szinte minden ötödik mennyasszony még a tizenötödik életévét sem tölti be. A témáról szervezett kerekasztal-beszélgetésen arra hívták fel a figyelmet, hogy a korai házasságok sértik a kislányok emberi jogait, megvonva tőlük a gyermekkorhoz való jogot — gazdasági függőséget, korai terhességet okozva. Hangsúlyozták, hogy a roma közösségnek és a társadalom egészének fel kell ismernie ezt a gondot, erősíteni kell a gyerekeket, nagyobb arányban bekapcsolni őket az oktatási rendszerbe, és képzéseket kell tartani számukra. Az UNICEF adatai szerint az elrendezett házasságok (azaz a szülők által megbeszélt gyerekházasságok) aránya folyamatosan növekszik a szerbiai roma közösségen belül. 2005-ben a kislányok 46 százaléka ment férjhez tizennyolc éves kora előtt, 2010-ben már az 54 százalékuk, 2014-ben pedig ez az arány megközelítette a 60 százalékot. (Blic)

Száznapos a szerb kormány — lesz fizetés- és nyugdíjemelés

A nyugdíj január 1-jétől 5 százalékkal, a közszférában dolgozók fizetése pedig 10 százalékkal növekszik — jelentette be Ana Brnabić kormányfő a kabinetjének első száz napját bemutató és értékelő kruševaci rendezvényen. Mint mondta, ezt az időszakot a befektetések és a kereskedelmi áruforgalom növekedése, illetve az államadósság csökkenése jellemezte. Kiemelte, a kormány számos törvényjavaslatot dolgozott ki, sikerült megakadályozni, hogy Koszovó csatlakozzon az UNESCO-hoz és az Interpolhoz. Ezenkívül automatikussá tették az egészségügyi kártya hitelesítését, növelték a minimálbért, és száz nap alatt hét befektetővel kötöttek szerződést, amivel csaknem 3000 új munkahelyet hoztak létre — sorolta Brnabić. (Szerbiai RTV, Tanjug)

100 000 dinár az első gyerek után

A szerb parlament az év végéig elfogadhatja a családtámogatási törvényt. A tervezet szerint a következő esztendőtől 100 000 dinárt kapnak a családok az első gyermek megszületése után, a fejlődési rendellenességgel küzdő gyermekekért járó támogatást pedig 50 százalékkal növeli az állam. Zoran Đorđević miniszter egy nemzetközi konferencián arról is beszélt, hogy az egyéves szülési szabadság a munkanélküli anyáknak is jár majd, akárcsak a magánvállalkozóknak és a szerződéssel dolgozóknak. Bejelentette továbbá, hogy a jövőben nagyobb figyelmet fordítanak az anyagi támogatás kategorizálására annak érdekében, hogy a pénzt felelősen és igazságosan osszák szét, hiszen bizonyos családoknak több, másoknak azonban kevesebb segítségre van szükségük. (Politika, Tanjug)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..