home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Bakonja fra Brne
2022.07.04.
LXXVII. évf. 26. szám
Bakonja fra Brne

A Szabadkai Városi Múzeum Pillantás a múltba elnevezésű projektje keretében kéthetente más és más műtárgyat mutatunk be a múzeum különböző gyűjteményeiből. A tárgyakat a múzeum bejáratának jobb oldalán lévő, külön erre a célra kialakított kirakatban láthatják az érdeklődők.

Kezdeményezésünk lehetővé teszi, hogy Szabadka lakói megismerhessék a múzeumban őrzött kincseket, miközben intézményünk is bemutathatja gyűjteményeinek sokszínűségét olyan tárgyakon keresztül, melyek nincsenek kiállítva aktuális tárlatainkon. A kiállított tárgyak történelmi és kulturális hátteréről a mellettük lévő képernyőn juthatnak információhoz az érdeklődők. 

Milan Besarabić, Bakonja fra Brne (1955 körül)

A Bakonya-fra Brne (1955) című karikatúraszobor, a műfaj egyik vezető jugoszláv képviselőjének, Milan Besarabić (Čačak, 1908 Belgrád, 2011) szobrászművésznek, a műve. Munkásságát nagymáértékben jellemezték azok a kisméretű szobrok, amelyeken a bemutatott karakter szatirikus vonásainak hangsúlyozásával egy humoros vonulatot vezetett be az ötvenes évek eleji szobrászatba.

A Szabadkai Városi Múzeumban található szobor azt a Bakonyaként ismert Ivo Jerkovićet ábrázolja, aki a családi hagyományt folytatva ferences szerzetes lett, és mint ilyen főszereplője lett Simo Matavulj (Šibenik, 1852 – Belgárd, 1908) író 1892-ben keletkezett regényének. Az író humorosan és igencsak élethűen írja le a Dalmáciai Zágorje világát, és a Visovceben levő kolostor életét. A szobrászt az ottani élet realiszikus ábrázolása és a regény humoros intonációja ihlette meg, amikor a regény főhősét mintázta meg.  

Milan Besarabić, az itt látható kisplasztika szerzője, Petar Palavičini tanítványa. Egyike azon ritka jugoszláv szobrászoknak, aki a karikatúraszobrászatot művelte. A Zimonyi karikatúra-iskola atyja, belgrádi műtermében pedig a szabadkai Kalámár Ferencet oktatta, amiről Kalámár Komádiás című alkotása tanúbizonyosságot (1954). A Szabadkai Városi Múzeum számára a Bakonya fra Brne című szobrot 1956-ban vásárolták a szobrászművész a szabadkai Városi Kiállítóteremben megrendezett tárlatáról. 

Ljubica Vuković Dulić
művészettörténész, főmuzeológus
Szabadkai Városi Múzeum

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..